Čerpací stanice pohonných hmot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Česká značka značící čerpací stanici
Čerpací stanice při dálnici D1
Architektonicky individualizovaná, originální pumpa Queensland, Australie
Čerpací stanice pro doplňování paliva do motorových lodí

Čerpací stanice neboli benzinová pumpa, hovorově benzinka, čerpačka nebo pumpa, je místo sloužící k doplňování paliv do motorových vozidel.

Nejčastěji prodávanými palivy jsou různé druhy benzínu či nafty. Vlastní čerpací stanice jsou samostatně stojící objekty v těsném sousedství pozemních komunikací se samostatným vjezdem z komunikace. Některé čerpací stanice se nacházejí v hospodářských objektech (průmyslových, zemědělských) či na letištích. Letištní čerpací stanice jsou uzpůsobeny k tankování leteckého petroleje, nebo benzínu. Svébytným typem jsou čerpací stanice umístěné v přístavech (např. jachetních přístavech - marinách) určené k doplňování paliva do motorových lodí. V přímořských oblastech se i veřejné čerpací stanice pro automobily nacházejí právě v přístavech.

Některé stanice mívají i možnost doplňování ropného plynu resp. LPG, nebo zemního plynu CNG pro pohon vozidel.

Mimo rafinérských společností, jako je OMV, Shell nebo Unipetrol, provozují čerpací stanice někdy i jiné subjekty, jako např. řetězec Tesco.

Čerpací stanice se poměrně často stávají terčem loupežných přepadení.

Neveřejné čerpací stanice[editovat | editovat zdroj]

Své vlastní prostory pro čerpání pohonných hmot mívají i velké objekty garáží např. pro autobusovou dopravu. Doplňování pohonných hmot do motorových lokomotiv se provádí také v lokomotivních depech.

Možné doplňkové služby[editovat | editovat zdroj]

Historická benzínová pumpa, Boží Dar

Galerie historických pump[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]