Čepel (Krkonoše)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čepel
Góra Czepiel
cesta po hřebeni Čepele
cesta po hřebeni Čepele

Vrchol911[1] m n. m.
Poznámkakóta na spočinku
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PolskoPolsko Polsko
PohoříKrkonoše / Krkonošské rozsochy / Rýchory
Souřadnice
Čepel      
Čepel      
PovodíÚpa, Bóbr
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čepel (polsky Góra Czepiel, německy Tüpelstein) je horská rozsocha v České republice ležící v Krkonoších.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Čepel je horská rozsocha tvořící asi 2 kilometry dlouhý hřeben vybíhající severním směrem z hory Mravenečník. Nachází se asi 4 kilometry severozápadně od Žacléře. Jeho severní konec se leží v místě sedla mezi Horními Albeřicemi a polským Niedamirówem. Přibližná nadmořská výška sedla je 860 metrů. Severně od sedla na Čepel navazuje masív polského vrcholu Kopina. Nadmořská výška rozsochy od sedla k Mravenečníku, tedy od severu k jihu, neustále stoupá. Kóta 911 m n. m., která je pod názvem Čepel v mapách uváděna, není samostatným vrcholem ani nejvyšším bodem, ale pouhým spočinkem. Po hřebenu vede státní hranice mezi Českou republikou a Polskem. Západní i východní svah Čepele jsou poměrně prudké a se značným převýšením. Západní tj. český svah leží na území Krkonošského národního parku.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Hřeben Čepele tvoří hlavní evropské rozvodí Severního a Baltského moře. Západní svah je odvodňována levými přítoky Albeřického potoka, jehož vody jsou odváděny do řeky Úpy. Východní svah je odvodňován levými přítoky Bóbru.

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Na hřebenu i na svazích Čepele se střídají lesy a louky. Vrcholové partie přiléhajícího Mravenečníku jsou zalesněné, naopak sedlo na severním konci zalesnéné není.

Komunikace a turistické trasy[editovat | editovat zdroj]

Ve vrcholových partiích Čepele se nevyskytují zpevněné komunikace, pouze nezpevněné lesní cesty. Přímo po hřebenové cestě, která kopíruje státní hranici, je vedena červeně značená Cesta bratří Čapků z Pomezních Bud do Trutnova a souběžně s ní polská zelená značka ze stejného místa do Královeckého sedla. Přes stejný výchozí bod jsou souběžné až na hřebenu Čepele.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Geoprohlížeč: Základní topografická mapa ČR 1 : 5 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2023-09-05]. Dostupné online.