Čelákovická pahorkatina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čelákovická pahorkatina
Zatopená pískovna Cucovna u Čelákovic
Zatopená pískovna Cucovna u Čelákovic

Nejvyšší bod205 m n. m. (Šibeňák)
Rozloha27,9 km²

Nadřazená jednotkaMělnická kotlina
Sousední
jednotky
Labsko-vltavská niva
Sadská rovina
Kouřimská tabule
Bylanská pahorkatina
Čakovická tabule

SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Map
Horninyjílovec, slínovec
PovodíVýmolaLabe
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čelákovická pahorkatina je geomorfologický okrsek Mělnické kotliny, ležící v okresech Praha-východ a Nymburk. Nejvyšší bod Čelákovické pahorkatiny je Šibeňák (205 m n. m.).

Poloha a sídla[editovat | editovat zdroj]

Území okrsku leží zhruba mezi městysy Lázně Toušeň (na severozápadě), Kounice (na jihovýchodě) a obcemi Přerov nad Labem (na severovýchodě), Bříství (na východě). Zcela uvnitř okrsku leží titulní město Čelákovice a obec Mochov.[1]

Geomorfologické členění[editovat | editovat zdroj]

Okrsek Čelákovická pahorkatina (dle značení Jaromíra Demka VIB–3C–7) náleží do celku Středolabská tabule a podcelku Mělnická kotlina.

Podrobnější členění Balatky a Kalvody[2] okrsek Čelákovická pahorkatina nezná, uvádí pouze 3 jiné okrsky Mělnické kotliny (Lužecká kotlina, Staroboleslavská kotlina a Všetatská pahorkatina). Zato uvádí Čelákovickou část.

Demkova Čelákovická pahorkatina sousedí s dalšími okrsky Středolabské tabule: Labsko-vltavská niva na severu, Sadská rovina na východě, Kouřimská tabule na jihovýchodě, Bylanská pahorkatina na jihu a Čakovická tabule na jihozápadě.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Čelákovická pahorkatina na Mapy.cz
  2. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech = Geomorphological regionalization of the relief of Bohemia. Praha: Kartografie, 2006. 80 s. ISBN 80-7011-913-6. (česky, anglicky) 
  3. Zeměpisný lexikon ČR. Hory a nížiny. Příprava vydání Jaromír Demek, Peter Mackovčin. 2. vyd. Brno: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. Heslo Čelákovická pahorkatina, s. 99. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]