Čechravovec štítnatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxČechravovec štítnatý
alternativní popis obrázku chybí
Listy čechravovce štítnatého
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádlomikamenotvaré (Saxifragales)
Čeleďlomikamenovité (Saxifragaceae)
Rodčechravovec (Astilboides)
Engl.
Binomické jméno
Astilboides tabularis
(Hemsl.) Engl., 1930
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Květenství čechravovce

Čechravovec štítnatý (Astilboides tabularis), dříve uváděný i jako rodgersie štítnatá (Rodgersia tabularis), je druh rostliny z čeledi lomikamenovité a jediný druh rodu čechravovec. Je to rozměrná vytrvalá bylina s velkými štítnatými listy a bohatými květenstvími drobných bělavých květů. Plodem je tobolka. Druh se vyskytuje v severozápadní Číně a Koreji. Rostlina je vysazována jako atraktivní stínomilná trvalka. V České republice se s ní lze setkat zejména ve sbírkách botanických zahrad.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Čechravovec je rozměrná, vytrvalá bylina s tlustým šupinatým podzemním oddenkem, dorůstající v přírodě výšky až 1,5 metru. V kultuře je zpravidla nižší. Listy jsou velké, až 1 metr široké, přízemní, dlouze řapíkaté, se štítnatou, vejčitou až téměř okrouhlou, na okraji mělce dlanitě členěnou čepelí. Květy jsou drobné, uspořádané v bohatých vrcholových latovitých květenstvích podepřených listenem připomínajícím zmenšený přízemní list. Kalich je zvonkovitý, čtyř až pětičetný, se široce vejčitými laloky. Koruna je bílá nebo narůžovělá, složená ze 4 až 5 obvejčitě podlouhlých korunních lístků. Tyčinek je zpravidla 8, někdy méně. Gyneceum je spodní částí zanořené (polospodní), složené ze 2 (až 4) částečně srostlých plodolistů obsahujících mnoho vajíček a nesoucích volné čnělky. Plodem je asi 6 až 7 mm dlouhá tobolka pukající 2 až 4 chlopněmi. Obsahuje mnoho drobných, úzce vejcovitých, křídlatých semen.[1][2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Čechravovec se vyskytuje v severozápadní Číně v provinciích Liao-ning a Ťi-lin a v severní Koreji. Roste v horských lesích a údolích podél vodních toků a na březích jezer.[1][2]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Druh byl popsán v roce 1887 W. B. Hemsleyem jako Saxifraga tabularis. Pozdější zařazení bylo nejednotné, někteří taxonomové jej spojovali s příbuzným rodem Rodgersia, v současné taxonomii je spíše řazen do samostatného rodu Astilboides, který představuje sesterskou větev rodu Rodgersia. K oddělení obou rodů došlo v době asi přes 4,13 milióny let. Dalším příbuzným rodem je rod Darmera, jehož jediný druh se vyskytuje na jihovýchodě USA.[4][5] Odborný i český rodový název jsou odvozeny od podobnosti architektury květenství s čechravou (Astilbe). Listy jsou však zcela rozdílné.[3]

Význam a pěstování[editovat | editovat zdroj]

Čechravovec je excelentní stínomilná trvalka s nápadně tvarovanými listy, vhodná pro vlhké, stinné nebo polostinné stanoviště, chráněné před silnými větry. Vyžaduje vlhkou, avšak nepodmáčenou půdu s obsahem humusu. Oddenek se nesmí nacházet pod hladinou spodní vody. Rostlina je poměrně chladnomilná a při vysokých teplotách dochází k poškození listů. Množí se v předjaří dělením oddenků před jejich vyrašením. Semena lze vysévat na podzim do chladného pařeniště. Výhony bývají poškozovány slimáky a šneky.[3][6] V České republice se s ním lze setkat zejména ve sbírkách botanických zahrad.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b KUBITZKI, K. (ed.). The families and genera of vascular plants. Vol. 9. Berlin: Springer, 2007. ISBN 3-540-32214-0. (anglicky) 
  2. a b JINTANG, Pan; CULLEN, James. Flora of China: Astilboides [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c SCHMID, W. George. Encyclopedia of Shade Perennials. Portland: Timber Press, 2002. Dostupné online. ISBN 0-88192-549-7. (anglicky) 
  4. MA, Xiangguang et al. Resolving the phylogenetic relationships and evolutionary history of the East Asian endemic genus Rodgersia (Saxifragaceae) using multilocus data. Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics. 2017, čís. 25. 
  5. DENG, Jia-Bin et al. Phylogeny, divergence times, and historical biogeography of the angiosperm family Saxifragaceae. Molecular Phylogenetics and Evolution. 2015, čís. 83. 
  6. Astilboides tabularis [online]. Missouri Botanical Garden. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]