Češki magacin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Češki magacin
Budova skladu v roce 2012
Budova skladu v roce 2012
Základní informace
Výstavba20. století
Poloha
AdresaNovi Sad, SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Češki magacin je historická památkově chráněná budova, která se nachází v Novém Sadu, v srbské Vojvodině, v městské části Liman (nedaleko pláže Štrand, na adrese Bulevar despota Stefana 7).

Objekt byl vybudován krátce po první světové válce, kdy byly vztahy mezi Československem a Královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců velmi příznivé. Jako vhodná lokalita byla vybrána průmyslová zóna ve čtvrti Liman, která se nachází v jižní části města. Tehdy tudy vedla i železniční trať, která byla v 60. letech 20. století přeložena severně od historického centra města. Objekt nechala vybudovat československá vláda[zdroj?], která jej využívala buď jako překladiště zboží, směřujícího na sever,[1] nebo jako překladiště zboží, které bylo do Jugoslávie dováženo z Československa.

Konstrukce objektu je ocelová a tvoří ji dvě řady po jedenácti sloupech, uprostřed objektu je umístěn výtah.

Na konci 90. let sídlil v budově populární NS klub, v rámci něhož byly do objektu nastěhovány jako kulisa různé vyřazené východoevropské stroje, včetně letounu MiG-21.

Pro prostorný objekt, který byl v roce 2001 vyhlášen za památku, byla navrhována různá využití, např. jako jedna z budov Muzea současného umění[2], nicméně žádný z projektů nebyl realizován. Slouží jako depozitář Matice srbské a chátrá.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [ Článek na portálu naslovi.net/dnevnik.rs (srbsky). www.naslovi.net [online]. [cit. 2014-12-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-05-26.  Článek na portálu naslovi.net/dnevnik.rs (srbsky)]
  2. Článek na portálu b92.net (srbsky)
  3. Článek na portálu vojvodinacafe.rs (srbsky). www.vojvodinacafe.rs [online]. [cit. 2014-12-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-09-21. 

Související články[editovat | editovat zdroj]