Čaroprávnost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čaroprávnost
AutorTerry Pratchett
Původní názevEqual Rites
PřekladatelJan Kantůrek
Obálku navrhlJosh Kirby
ZeměSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
CyklusÚžasná Zeměplocha
3. kniha - 1. kniha o čarodějkách
NámětKlišé ve fantasy, feminismus
ŽánrKomická fantasy
VydavatelVictor Gollancz Ltd.
Datum vydání1987
Česky vydáno1994
Počet stran271
ISBN80-85609-54-1
Předchozí a následující dílo
Lehké fantastično Mort
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čaroprávnost (anglicky Equal Rites) je humoristická fantasy kniha Terryho Pratchetta, třetí ze série Zeměplocha a první, kde hlavním hrdinou není Mrakoplaš. Do série uvádí čarodějku Bábi Zlopočasnou, která se objevuje v řadě pozdějších knih.

Stručný obsah[editovat | editovat zdroj]

Mág Podomní Kšaft ví, že brzy zemře. Proto cestuje na místo, kde se má narodit osmý syn osmého syna, neboť takoví synové se stávají mágy. (Na Zeměploše je osmička magické a okultní číslo.) Kšaft mu proto chce předat svou magickou hůl jako svému nástupci.

Narozené dítě je však dívka - Eskarína. Protože si toho Kšaft všimne příliš pozdě, hůl je již definitivně předána.

Jak Eskarína roste, začínají se u ní projevovat různé nevysvětlitelné schopnosti. Místní čarodějka, Bábi Zlopočasná, s ní proto cestuje na Neviditelnou univerzitu v Ankh-Morporku. Dívka-mág je však v univerzitních kruzích něco neslýchaného.

Eskarína je při prvním pokusu dostat se na univerzitu neúspěšná, Bábi jí ale nakonec místo na NU najde - Esk pracuje jako služebná. Sleduje přitom vzestup mladého mága Simona, kterého potkala cestou do Ankh-Morporku. Simon je mág schopný vytvářet nová, silná kouzla. Ta však otevřou bránu do temných a neprozkoumaných oblastí mnohovesmíru.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Z nevysvětlených důvodů - snad proto, že jde o rané dílo, v němž ještě nebyly fiktivní reálie a kontinuita tak ustálené - se Eskarína objevuje až v knize Obléknu si půlnoc, jako vedlejší, ale výrazná pomoc Toničky Bolavé. Navíc jediná postava z Čaroprávnosti, která se objeví i v dalších knihách (kromě Smrtě a Eskaríny), je Bábi Zlopočasná; události z Čaroprávnosti však nejsou nikde později ani naznačeny. Další kniha s čarodějkami, Soudné sestry, začíná prakticky s „čistým kontem“. Jediné dvě možné zmínky jsou v knize Dámy a pánové, kde Bábi říká, že na Neviditelné univerzitě už byla dříve, a také ta, že Bábi se naučila létat na koštěti až v pozdním věku - to se stalo právě v Čaroprávnosti.

Audiokniha[editovat | editovat zdroj]

V roce 2008 vyšly první tři knihy jako audiokniha v interpretaci samotného překladatele. Čaroprávnost na 8 CD má 8,5 hodiny.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Panáček v říši mluveného slova. mluveny.panacek.com [online]. [cit. 2018-09-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]