Čaj Chua

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čaj Chua (Zhai Hua)
Narození1963
Hu Lu Dao, provincie Liao Ning, ČínaČína Čína
Alma matervysoká škola (se zaměřením na bojová umění) v Číně
Povoláníčínská mistryně bojových umění stylu Shao-lin a jiných forem wushu
Příbuzníminimálně 2 sourozenci (narození před rokem 1963)
Webhttps://kungfuzhaihua.webnode.cz/
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Čaj Chua (Zhai Hua) (* 1963, město Hu Lu Dao, provincie Liao Ning, Čína) je čínská mistryně bojových umění stylu Shao-lin (a jiných forem wushu), která se v České republice, ale i na Slovensku a v Německu stala (coby osobní žákyně mistra Ču Tchien-cchaj) šiřitelkou stylu Čchen tchaj-ťi čchüan.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Zhai Hua se narodila jako nejstarší ze tří dětí.[1] Od čtyř let postupně zvládala (vedena svým otcem mistrem Zhai Hong Yin) řadu starých tradičních vnějších i vnitřních stylů a technik bojových umění (neboli wushu) a to nejen ty pěstní (Kai s men, Fan zi quan, Mi lin san shou, Wu Tang Chu tung, Pa kua Pa ti, Chang quan), ale i se ty se zbraněmi (hůl, kopí, šavle, přímý meč, čínské biče a háky).[1] V devíti letech (rok 1972) se umístila na své vůbec první soutěži jako druhá.[1] Dalších soutěží se účastnila v následujících letech (19721981) a umisťovala se v nich na předních (medailových) místech.[1] Po absolvatoriu vysoké školy (se zaměřením na bojová umění) se Zhai Hua přestěhovala do Singapuru aby zde zastávala funkci hlavního trenéra Singapurské asociace Chin Woo.[1] V Singapuru se Zhai Hua seznámila s mistrem Ču Tchien-cchaj a stala se jeho osobní žákyní.[1] Pod jeho vedením začala studovat Čchen tchaj-ťi čchüan s tím, že ji mistr Ču Tchien-cchaj (pro její všestrannost, trpělivost, ale především didaktické schopnosti) pověřil úkolem šířit dále Čchen tchaj-ťi čchüan.[1] V roce 1996 se Zhai Hua rozhodla rozšířit Tchaj-ťi i za hranice Číny, přicestovala do České republiky a po překonání jazykových a sociálních problémů zde založila Českou atletickou asociaci Chin Woo.[1] Tato asociace se následně z Prahy rozšířila i do Brna, Pelhřimova a také na Slovensko.[1] Mistryne Zhai Hua vedle stylu Shao-lin (a jiných forem wushu) začala v České republice (jako první) vyučovat (formou kurzů pro veřejnost) také styl Čchen tchaj-ťi čchüan.[1] Postupem doby se Zhai Hua stala šiřitelkou Čchen tchaj-ťi čchüan nejen v České republice, ale i na Slovensku a v Německu.[1] V roce 1999 založila Zhai Hua (spolu s Radkem Kolářem) Českou společnost Taijiquan.[1][2] O dva roky později (2001) byla Ministerstvem školství mládeže a tělesné výchovy České republiky zmocněna udělovat osvědčení o provedeném rekvalifikačním kurzu Cvičitel Taijiquan a Cvičitel Wu-Shu.[1] V současné době (rok 2020) Zhai Hua řídí Českou Asociaci Wu-Shu a je ředitelkou Zhai Hua Wushu Institute.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o Shi fu Zhai Hua (Mistryně Zhai Hua) [online]. Škola Tai ji a Shaolin Kung Fu (Zhai Hua Wushu Institute) [cit. 2020-04-28]. Dostupné online. 
  2. KOLÁŘ, Radek. Má cesta k Tchaj-ťi čchüan [online]. [cit. 2020-04-28]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Zhai Hua v Praze [online]. You Tube, 2011-05-12 [cit. 2020-04-27]. Režie: Jaromil Jireš; dokument České televize z roku 1999 v rámci cyklu „Svět bez hranic“. Dostupné online. 
  • Zhai Hua Chen Stil Vorführung (Zhai Hua – ukázka stylu Chen) [online]. You Tube, 2011-04-13 [cit. 2020-04-27]. Zhai Hua zeigt eine Chen Stil Form beim ersten Push Hands Treffen in Hannover; Zhai Hua ukazuje formu stylu Chen na prvním setkání Tchuej-šou (cvičení ve dvojicích: tlačící, lepivé ruce) v Hanoveru. Dostupné online. 
  • Chen Stil Form mit Zhai Hua aus Prag (Formy stylu Chen se Zhai Hua z Prahy) [online]. You Tube, 2011-06-17 [cit. 2020-04-27]. Vorführung von Zhai Hua (Prag) bei der Gala des 10. Internationalen Push Hands Treffen in Hannover; Prezentace Zhai Hua (z Prahy) na galavečeru 10. mezinárodního setkání Tchuej-šou (cvičení ve dvojicích: tlačící, lepivé ruce) v Hannoveru. Dostupné online.