Čínské turistické atrakce kategorie AAAAA

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Čínské turistické atrakce kategorie AAAAA (5A) jsou nejdůležitějšími a nejlépe udržovanými turistickými atrakcemi v Čínské lidové republice, a to vzhledem k nejvyšší úrovni v kategoriích hodnocení používaných čínským ministerstvem kultury a cestovního ruchu. V roce 2018 bylo v kategorii 5A zapsáno 248 turistických atrakcí.[1]

Historie kategorizace[editovat | editovat zdroj]

Původ systému hodnocení turistických atrakcí vychází z kritérií, která byla poprvé stanovena v roce 1999 Čínskou národní správou cestovního ruchu (předchůdce současného ministerstva kultury a cestovního ruchu) a revidována v roce 2004. Tato kritéria zahrnují faktory kvality a řízení, jako je snadnost dopravních spojení, bezpečnost na místě, čistota atd. a také berou v úvahu jedinečnost jednotlivých pamětihodnosti. Turistické atrakce byly zatříděny podle kritérií na původní stupnici od A do AAAA, přičemž kategorie AAAAA nebo 5A byla přidána později jako nejvyšší hodnocení. V roce 2007 byla certifikována první sada 66 turistických atrakcí hodnocených jako AAAAA. Tato první sada zahrnovala mnoho z nejznámějších historických ikonických památek v Číně, a to včetně Zakázaného města a Letního paláce. V únoru 2017 byla přidána další skupina atrakcí včetně 20 nových 5A-atrakcí. Ve výjimečných případech bylo několik míst vyřazeno z nejvyšší kategorie 5A, a to kvůli neuspokojivém hodnocení od dosavadních návštěvníků.[2]

Seznam atrakcí 5A[editovat | editovat zdroj]

An-chuej[editovat | editovat zdroj]

název prefektura datum zařazení do 5A popis obrázek
Žluté hory Chuang-šan 2007 Pohoří typické pro ostré skalní masivy vystupující z mlhy a borovici chuangšanskou. Pohořím protéká řeka Jang-c’-ťiang.
Ťiou-chua-šan Čch’-čou 2007 Jedna ze čtyř posvátných buddhistických hor. Nachází se zde několik buddhistických chrámů.
Tchien-ču-šan An-čching 2011 Hora se specifickými vrcholy, skálami, izolovanými jeskyněmi a kaňony.
vesnice Si-ti a Chung-cchun Chuang-šan 2011 Dochovalé starobylé vesnice postavené za dynastie Sung.
vrchol Tchien-tchang-čaj Lu-an 2012 Druhý nejvyšší vrchol pohoří Ta-pie-šan. Nachází se zde přes 1000 druhů živočichů a rostlin.
vesnice Lung-čchuan Süan-čcheng 2012
řeka Pa-li Fu-jang 2013
Kulturní oblast Chuej-čou Chuang-šan 2014
San-chejské staré město Che-fej 2015 V okolí města se v rámci povstání tchaj-pchingů roku 1858 odehrála Bitva u San-che.
Fantawild Adventure Wuhu Wu-chu 2016 Rozlohou největší zábavní park v kontinentální Číně.
jezero Wan-fo Lu-an 2016

Če-ťiang[editovat | editovat zdroj]

název prefektura datum zařazení do 5A popis obrázek
Západní jezero Chang-čou 2007 Sladkovodní jezero s chrámy, pagodami a zahradami. Nachází se zde hrobka a památník čínského generála Jüe Feje.
Severní Jen-tang Wen-čou 2007 Severní část pobřežního pohoří Jen-tang, od své jižní části ji dělí řeka Ou-ťiang. Nachází se zde nejvyšší bod pohoří. Jižní část pohoří je zařazena do památek kategorie AAAA.
Pchu-tchuo-šan Čou-šan 2007 Jedna ze čtyř posvátných buddhistických hor v Číně. Je zasvěcena bódhisattvě Kuan-jin.
jezero Čchien-tao Chang-čou 2010 Sladkovodní přehradní nádrž na řece Čchien-tchang. Vznikla zatopením zdejšího údolí pro účely stavby přehrady Sin-an. Její název doslova znamená „jezero Tisíci ostrovů“.
Si-kchou a Tcheng-tchou Ning-po 2010 Dvojice starobylých vesnic u města Ning-po. Ve vesnici Si-kchou se narodil čínský generalissimo Čankajšek.
Wu-čen Ťia-sing 2010 Historická část města Tong-siang. Díky své síti kanálů se jí také přezdívá „Benátky Východu“.
Hengdian World Studios Ťin-chua 2010 Jedna z největších filmových studií na světě.
Jižní jezero Ťia-sing 2011 Jedno ze třech jezer na jižním břehu dolního toku Jang-c'-ťang. Během prvního sjezdu KSČ zde byla na lodi představena stranická agenda a jezero se tak považuje za místo vzniku čínské KS.
NP mokřad Si-si Chang-čou 2012 Národní park s více než 4000 let historie a biodiverzitou s více než 300 druhy.
Rodné místo Lu Süna Šao-sing 2012 Rodný dům a sousedství spisovatele Lu Süna.
kulturní oblast Ken-kong Čchü-čou 2013
Nan-sunské staré město Chu-čou 2015 Podobně jako Wu-čenu nese místo přezdívku „Benátky Východu“.
Tchien-tchaj-šan Tchaj-čou 2015 Podle legendy místo vzniklo ze hřbetu obrovské želvy, které usekla Nüwa nohy. Nejvyšší bod má výšku 1 138 m n. m.
Šen-sian-ťu Tchaj-čou 2015 Geologická oblast spadající pod město Tchaj-čou.
Si-tchang Ťia-sing 2017 Historická čtvrť, též jedno z míst nesoucí označení „Benátky Východu“.
Ťang-lang-šan a Nien-pa-tu Čchü-čou 2017 Hora a historická usedlost poblíž města Ťang-šan.
Pavilon Tchien-ji a Měsíční jezero Ning-po 2018 Pavilon z období Ming a přehrada.
Sian-tu Li-šuej 2019 Soubor geologických útvarů u města Ťin-jun.

Peking[editovat | editovat zdroj]

název prefektura datum zařazení do 5A popis obrázek
Zakázané město Peking 2007 Císařský palácový komplex z období Ming nacházející se v centru metropole. Původně izolované a přísně střežené sídlo císaře dnes funguje jako muzejní komplex (故宫博物院, Palácové muzeum).
Chrám nebes Peking 2007 Komplex taoistických chrámů vzniklý během 15. století. Společně se Zakázaným městem se jedná o nejnavštěvovanější turistickou lokalitu v Pekingu.
Letní palác Peking 2007 Letní sídlo čínské císařské rodiny z období dynastie Čching stojící na jezeře Kchun-ming. Letohrádek roku 1860 vyhořel, obnoven byl roku 1888.
Velká čínská zeď v Pa-ta-lingu a Mu-tchien-jü Peking 2007 Asi 4kilometrové nejnavštěvovanější úseky Velké čínské zdi spadající pod Peking. Během mezinárodních delegací jsou často navštěvovány státníky, například roku 1972 Richardem Nixonem.
Mingské hrobky Peking 2011 Soubor 13 nekropolí, ve kterých jsou pochováni císaři dynastie Ming. Prvním zde pohřbeným císařem se stal Jung-le, ostatní císaři jej pak následovali kvůli principu feng-šuej.
Palác prince Kunga Peking 2012 Komplex paláců a zahrad vystavěn roku 1777. Původně sloužil čchingskému úředníkovi Che-šenovi, v roce 1851 jej ale daroval panovník Sien-feng svému bratrovi Kungovi, po kterém je komplex pojmenován.
Olympijský park v Pekingu Peking 2012 Olympijský sportovní komplex vystavěn pro účely LOH v Pekingu pořádané roku 2008. Park byl přestavěn a znovu využit pro ZOH 2022.
Starý letní palác Peking 2019 Bývalý palácový komplex se zahradami v obvodu Chaj-tien. Během mírových jednání druhé opiové války byl palác zplundrován britskou armádou a některé relikty, ukradené během útoku, se dnes nachází v různých muzeích světa.

Šan-tung[editovat | editovat zdroj]

název prefektura datum zařazení do 5A popis obrázek
pavilón Pcheng-laj Jen-tchaj 2007 Pagoda ležící u dělící linie Pochajského a Žlutého moře. Údajně zde sídlilo legendárních Osm nesmrtelných.
Konfuciův chrám a hrob a sídlo rodiny Kchung v Čchü-fu Ťi-ning 2007
Areál ležící v Konfuciově domovském městě Čchü-fu, sestávající z Konfuciova chrámu, pohřebiště, kde je pohřben samotný Konfucius s jeho potomky a sídlo rodiny Kchung, tedy Konfuciova přímého potomstva.
Tchaj-šan Tchaj-an 2007 Jedna z pěti posvátných hor taoismu a zároveň nejvyšší hora provincie. Nejvyšším bodem je Vrchol Nefritového císaře s kótou 1 545 m n. m.
hora Lao Čching-tao 2011 Žulová hora spojena s taoismem, někdy je též označována za „kolébku taoismu“. Nachází se zde několik chrámů nebo například vodopád Lung-tchan.
hora Nan-šan Jen-tchaj 2011
ostrov Liou-kung Wej-chaj 2011 Malý ostrov s námořnickým významem na severovýchod od přístavního města Wej-chaj. Historicky zde vznikalo čínské loďstvo, které zde utrpělo drtivou porážku během první čínsko-japonské války a ostrov postupně přešel do japonských a britských rukou, než byl roku 1949 znovu dobyt lidovou armádou.
starobylé město Tchaj-er-čuang Cao-čuang 2013
prameny Pao-tchu Ťi-nan 2013 Areál s více než 70 krasovými artéskými prameny. Mimo pramenů se zde nachází i několik architektonických staveb, například Zahrada deseti tisíc bambusů se 186 budovami a dalšími prvky.
hora I-meng Lin-i 2014
Chua-sia-čcheng Wej-chaj 2017 Bývalá těžební oblast rekultivována v turistickou atrakci.
starobylé město Čching-čou Wej-fang 2017 Historické jádro města Čching-čou.

Šanghaj[editovat | editovat zdroj]

název prefektura datum zařazení do 5A popis obrázek
Oriental Pearl Tower Pchu-tung 2007 Televizní věž v Šanghaji, během let 1994-2007 nejvyšší budova Číny. Střecha dosahuje výšky 350 metrů, anténa potom 468 m.
Šanghajský park divokých zvířat Pchu-tung 2007
Šanghajské muzeum vědy a technologie Pchu-tung 2010 Technický park vytvořen za účelem popularizace vědy. Jedná se o jedno z nejnavštěvovanějších muzeí Číny.

Tibet[editovat | editovat zdroj]

název prefektura datum zařazení do 5A popis obrázek
Klášter Tašilhünpo Žikace 2017 Byl založen v roce 1447, je historickým a kulturně důležitým klášterem, který je tradičním sídlem Pančhelamy. Klášter se nachází na kopci v centru města. Jméno kláštera v tibetštině znamená "zde se shromáždilo všechno štěstí a blahobyt"
Klášter Tsozong Gongba Ňingthri (prefektura) 2017 Malý klášter tibetského buddhismu byl založen v roce 1400 na tradici školy Ňingmapa, nachází se na ostrově Tashi uprostřed jezera Pagsum v horách Nyenchen Tanglha.
Džókhang Lhasa 2013 Nachází se v Lhase na náměstí Barghor, nejstarší část svatyně byla postavena v roce 652 za panování Songcäna Gampa. Tibeťané považují tuto svatyni za nejsvětější a nejdůležitější v Tibetu. Chrám je v současné době provozován školou Gelugpa, ale akceptuje věřící ze všech škol buddhismu.
Palác Potála Lhasa 2013 Výstavba paláce Potalá začala v roce 1645 za 5. dalajlámy Ngawanga Lozanga Gjamccho a palác byl palác residencí dalajlámů až do doby, kdy roku 1959 utekl 14. dalajláma Tändzin Gjamccho do Indie během tibetského povstání. Palác tvoří 13patrová budova, které obsahují více než 1000 místností, 10 000 svatyň a přibližně 20 000 soch, které mají celkem 117 m (384 stop) a jsou na vrcholu hory Marpo Ri, tzv. Červené hory, která se tyčí do výšky 300 m (980 stop) nad údolím.

Vyřazování z kategorie 5A[editovat | editovat zdroj]

Některá turistické místa z kategorie 5A, které určila čínská národní správa cestovního ruchu (v roce 2018 se sloučila s ministerstvem kultury a cestovního ruchu ), ztratila svou akreditaci z důvodu nespokojenosti dosavadních návštěvníků.[2] Prvním turistickým místem, které bylo vyřazeno z kategorie 5A, byl Průsmyk Šan-chaj v provincii Che-pej. Další vlna snížení kategorizace nastala v roce 2016 vyřazením ostrova Ťü-c’-čou v provincii Chu-nan a soutěsky Šen-lung v provincii Čchung-čching, a to za „bezpečnostní obavy, předražování, špatné řízení v oblasti životního prostředí a špatnou údržbu zařízení, jakož i za špatné služby, které byly způsobeny hlavně nedostatkem zaměstnanců."[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku AAAAA Tourist Attractions of China na anglické Wikipedii.

  1. Central People's Government of the People's Republic of China. Dostupné online. 
  2. a b c SU, Zhou. Scenic sites stripped of top rating after inspection. China Daily. 4. 8. 2016. Dostupné online.