Útěk do Egypta (Poussin)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Útěk do Egypta
AutorNicolas Poussin
Rok vzniku1657
Technikaolej na plátně
Rozměry97 × 133 cm
UmístěníMusée des beaux-arts de Lyon

Útěk do Egypta je obraz z roku 1657 od Nicolase Poussina, jehož námětem je stejnojmenná biblická událost.

Poussinova tvorba vycházela ze studia antiky a také studia tvorby mistrů vrcholné renesance. Jeho mytologické a alegorické kompozice vycházely ze zákonů, které si z těchto děl odvodil, během jejich studia. Dílo Nicolase Poussina velmi poznamenalo francouzské i italské malířství. V Itálii překonal carracciovský idealismus, ve Francii pak přežívající manýrismus fontaienebleauské školy. Na Poussina se odvolávali se na něj nejen klasicisté 18. a 19. století, ale i moderní umělci usilující o obrazovou formu vystavěnou na přesných zákonech.[1] Kompozice jeho obrazů je vždy podřízena přísnému principu, vycházejícímu z antického umění a zásad italské renesance. Poussin na svých obrazech usiluje o do detailu propracované provedení krajiny.

Postavy na obraze Útěk do Egypta mají ve tváři příznačný výraz vyjadřující momentální emoce. Marie s malým Ježíškem v náručí se z obavou z cesty do neznámého polootáčí zpět, Josef s důvěrou obrací svůj zrak vzhůru k andělovi, který Svatou rodinu na jejich útěku provází a ochraňuje.[2] Z anděla vyzařuje klid, usmívá se, a jeho pozdvižená pravice nejen ukazuje směr ale vyjadřuje i ochranitelské gesto. V teplém světle jsou vlevo zobrazeny pozůstatky antického chrámu, v dálce na obzoru se rýsuje horské pásmo.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SÁVA, Šabouk a autorský kolektiv. Encyklopedie světového malířství. Příprava vydání Vladimír Fiala; redakce Jaroslav Vácha, Jaroslav Hrubý. Praha: Academia Praha, 1975. 21-092-75. 
  2. a b STUKENBROCK, Christiane. 1000 mistrovských děl evropského malířství. Příprava vydání Andrea Poláčková; redakce Jan Heller; překlad Michaela Váňová (str. 10-493), Anna Vachudová (str. 495-1005). Praha: Nakladatelství Slovart, s.r.o., 2008 tisk. ISBN 978-80-7391-129-4, ISBN 978-3-8331-2128-9. S. 315. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]