Ústav Palata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Palata
Palata, vstupní část
Palata, vstupní část
Poloha
AdresaČeskoČesko Česko
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ústav v pohledu od usedlosti Horní Palata
Na Hřebenkách 5, Dolní Palata, vjezd

Ústav Palata je novorenesanční objekt v Praze na Smíchově na adrese Na Hřebenkách 737/5, který byl postaven v roce 1893 Českou spořitelnou na pozemcích bývalé viniční usedlosti Horní Palata jako Ústav pro zaopatřování slepců Francisco-Josephinum, zaopatřovací ústav pro staré a práce neschopné slepce.[1] Později nesl názvy Ústav pro zaopatřování slepců na Smíchově Palata, Ústav sociální péče o nevidomé Palata a Domov pro zrakově postižené Palata. Od roku 2006 zde působí pod názvem Palata – Domov pro zrakově postižené (IČ 70872783) jako příspěvková organizace hlavního města Prahy. Zařízení poskytuje klientům s těžkými zrakovými vadami celoroční pobyt, sociální poradenství i kulturní aktivity. Vzhledem ke svém poloze pod usedlostí Horní Palata je často nazýván Dolní Palata,[2] tento název se však původně vztahoval k viniční usedlosti, zbytky jejíž obytné budovy s adresou Holečkova 161/48 byly zbořeny začátkem prosince roku 2016.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

25. listopadu 1888 bylo rozhodnuto na mimořádné valné hromadě Spolku České spořitelny – Böhmische Sparkasse o zřízení zaopatřovacího ústavu pro slepce neschopné výdělku a vzdělání ke čtyřicátému výročí vlády císaře Františka Josefa I. Františka Josefa I. Po „nejmilostivějším“ svolení panovnického domu 13. prosince 1888 neslo Spořitelnou českou založené zařízení název Ústav pro zaopatřování slepců Francisco-Josephinum.

S vyhlášením Československé republiky nejdřív zmizela z názvu slova Francisco-Josephinum. Ředitelství Ústavu pro zaopatřování slepců na Smíchově Palata vzápětí nato nahradilo dosavadní německý způsob úřední komunikace za česko-německý. Dosavadní ředitel ústavu, emeritní ředitel Ringhofferových závodů Karl Kletetschka, byl v roce 1920 nahrazen českým advokátem Spořitelny české Karlem Urbancem.

V administrativních zmatcích kolem převratu v roce 1948 se na Palatě střídali národní správci s ředitelstvím, které tenkrát ještě instalovala Spořitelna pražská, od dob nacistické okupace nástupce Spořitelny české. V roce 1950 byl soukromý Ústav pro zaopatřování slepců Palata zestátněn.

Na počátku zásadních společenských změn po roce 1989 – po zrušení centrálního řízení sociálních ústavů Správou sociálních služeb hlavního města Prahy, se Ústav sociální péče o nevidomé Palata, později Domov pro zrakově postižené Palata, stal v roce 2006 příspěvkovou organizací hlavního města Prahy. Byl podporován příspěvky jednotlivců a institucí, mezi nimiž postupně vyniká jako nejštědřejší přispěvatel finanční skupina České spořitelny a.s.[zdroj?]

Příspěvková organizace hlavního města Prahy, zapsaná v roce 2006, nese název Palata – Domov pro zrakově postižené a má registrované služby „Domov pro osoby se zdravotním postižením“ s kapacitou domova 125 lůžek a 108 zaměstnanců podle přepočtu úvazků.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vzdělanost slepců v král. Českém. Národní politika. 18. 8. 1897, s. 2. Dostupné online. 
  2. Park Dolní Palata Archivováno 13. 1. 2017 na Wayback Machine., Praha zelená
  3. Dolní Palata, Vaše fotky z Prahy, Hlídeč Metro.cz, 12. 12. 2016

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]