Údolí Chananja

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Údolí Chanania)
Údolí Chananja

StátIzraelIzrael Izrael
Údolí Chananja
Údolí Chananja
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Údolí Chananja (hebrejsky בקעת חנניה‎, bik'at Chananja) je údolí na pomezí Horní a Dolní Galileje v severním Izraeli.

Rozkládá se cca 25 kilometrů severoseverovýchodně od Nazaretu, 9 kilometrů jihozápadně od Safedu a cca 40 kilometrů severovýchodně od Haify. Údolí Chananja tvoří východní pokračování údolí Bejt ha-Kerem.[1] Je obklopeno kopcovitou krajinou, zejména na severní straně, kde je výškový rozdíl mezi dnem údolí a okrajem svahů masivu har Meron až 700 metrů. Údolí tvoří hranici mezi Horní a Dolní Galileou. Je odvodňováno k jihu několika vodními toky, které se ale na okraji údolí stékají do nachal Calmon, které pak vede západním a jižním směrem a teče do Galilejského jezera.

V dávné minulosti ovšem podle vědců nachal Calmon protékal údolím směrem z západu, přes Bejt ha-Kerem do Středozemního moře. Teprve pokles terénu v oblasti údolí Chananja a příkopového zlomu podél řeky Jordán způsobil otočení toku směrem k východu.[2]

Údolím vede dálnice číslo 85 spojující pobřežní planinu s centrální Galileou a s údolím řeky Jordán. Osídlení je zde etnicky smíšené. Převládají ale menší vesnice, které obývají převážně Židé (Kfar Chananja, Moran, Chazon, Inbar, Parod). Vesnici Ejn al-Asad obývají Drúzové. Většina těchto sídel se ale nachází spíše na okraji údolí nebo na svazích hor, které ho lemují. Vlastní dno údolí je nezastavěné a je zčásti využíváno zemědělsky. Nachází se tu ale několik hrobek starověkých židovských učenců. Nedaleko západního okraje údolí, v místech přechodu do údolí Bejt ha-Kerem, leží město Rama, kde sídlí Drúzové a izraelští Arabové.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. בקעת בית הכרם [online]. bet-alon.co.il [cit. 2010-04-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-01-14. (hebrejsky) 
  2. נחל צלמון [online]. parks.org.il [cit. 2010-04-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-03-10. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]