Úžasné divadlo fyziky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z ÚDiF)

Úžasné divadlo fyziky (ÚDiF) je název skupiny pořádající populárně-naučné fyzikální přednášky pro všechny věkové generace. Byla založena v roce 2007 skupinou studentů Masarykovy univerzity a dodnes je složena z jejích současných studentů a absolventů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Spolek byl založen v září 2007 Ondrášem Přibylou, když společně s ostatními kamarády prezentoval veřejnosti fyzikální experimenty na náměstí Svobody v Brně. Kolem fyziků se ovšem srotilo na 50 diváků, exhibice byla tedy rozpuštěna policií jako neohlášená demonstrace.

Pravidelně vystupují na Noci vědců, v Brněnském planetáriu nebo pořádají semináře pro učitele. V roce 2012 představili svou show na festivalu Rock for People a stejného roku poprvé reprezentovali ČR na soutěži Science on Stage (věda na pódiu) v Berlíně. V roce 2013 byli oceněni organizací EDUin třetím místem v kategorii Cena veřejnosti. Objevili se také v diskuzním pořadu ČT24 Před půlnocí.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Představení[editovat | editovat zdroj]

Nejznámější fyzikální show skupiny nazvali Vidět zvuk, slyšet světlo, která uspěla i na mezinárodní soutěži Science on Stage. Další vystoupení nás zasvětí např. Do hlubin magnetické rezonance.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]