Ödön Tersztyánszky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ödön Tersztyánszky
Osobní informace
Datum narození6. března 1890
Místo narozeníCsákvár
Datum úmrtí21. června 1929 (ve věku 39 let)
Místo úmrtíBudapešť
DětiÖdön Tersztyánszky
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Šerm na LOH
zlato LOH 1928 šavle jednotlivci
zlato LOH 1928 šavle družstva
stříbro LOH 1924 šavle družstva
bronz LOH 1924 fleret družstva

Ödön Tersztyánszky (6. března 1890 Csákvár21. června 1929 Budapešť) byl maďarský sportovní šermíř. Byl členem budapešťského klubu Magyar AC. Pro svůj elegantní a sofistikovaný styl měl přezdívky „Precíz Ödön“ a „Észvívó“ (Chytrý šermíř).

Na pařížské olympiádě v roce 1924 získal jako člen maďarského týmu stříbrnou medaili v šermu šavlí a bronzovou v šermu fleretem. V roce 1927 obsadil druhé místo na neoficiálním mistrovství světa v šermu ve Vichy. Na Letních olympijských hrách 1928 v Amsterdamu zvítězil v soutěži šavlistů družstev i jednotlivců.[1] Třináctkrát se stal mistrem Maďarska.

Byl armádním důstojníkem, za první světové války utrpěl zranění pravé ruky a naučil se šermovat levou.[2] Vynikal také ve střelbě a jezdectví, měl výtvarný talent a překládal poezii. Zemřel v devětatřiceti letech na následky havárie na motocyklu.[3] Je pochován na hřbitově Farkasréti a na místě osudné nehody v Solymáru byl odhalen pomník. Jeho syn Ödön (1929–2022) byl právníkem a členem maďarského ústavního soudu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vívómúzeum Dostupné online
  2. Magyar Olimpiai Bizottság Dostupné online
  3. Nemzeti Sport Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]