Åsne Seierstadová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Åsne Seierstad)
Åsne Seierstadová
Narození10. února 1970 (54 let)
Oslo nebo Lillehammer
Alma materUniverzita v Oslu
Povolánínovinářka a spisovatelka
OceněníFritt-Ord-Preis (2001)
Cena norských knihkupců (2002)
Literární cena Peera Gynta (2003)
Fredrikkeprisen (2003)
The great journalism award (2003)
… více na Wikidatech
RodičeDag Seierstad a Frøydis Guldahl
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Åsne Seierstadová (* 10. února 1970 Oslo) je norská novinářka a spisovatelka, známá díky svým knižním reportážím mapujícím každodenní život ve válečných zónách – v Kosovu, Afghánistánu, Iráku či Čečensku.

Život[editovat | editovat zdroj]

Åsne Seierstadová se narodila v norském v hlavním městě, ale vyrostla v Lillehammeru. Studovala ruštinu, španělštinu a dějiny filozofie na Univerzitě v Oslu. Od roku 1993 do roku 1996 pracovala pro časopis Arbeiderbladet jako korespondentka z Ruska a v roce 1997 referovala o událostech v Číně. Od roku 1998 do roku 2001 pracovala pro veřejnoprávní rozhlas a televizi NRK. Byla vyslána například do separatistické srbské provincie Kosovo. Výsledkem byla její první kniha: Med ryggen mot Verden: Portretter fra Serbia (Zády k světu: Portréty Srbska), která vyšla v roce 2000. Známé jsou také její reportáže po útocích 11. září 2001 ve Spojených státech.

Poté pracovala již na volné noze. Druhá její reportážní kniha, bestseller Bokhandleren i Kabul (Knihkupec z Kábulu) zaznamenala období po pádu Tálibánu, které prožila s jednou afghánskou rodinou.[1] Kniha byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků a v Norsku se stala nejprodávanější knihou všech dob, s více než dvěma miliony prodaných exemplářů. Provázel ji ovšem soudní spor a obvinění z narušení soukromí hlavního hrdiny vylíčeného v knize. Další kniha Honderd-en-een dag in Bagdád (Sto a jeden den v Bagdádu) popisuje tři měsíce strávené v Iráku v době invaze pod vedením USA roku 2003. Kniha De krenkede: historier fra Tsjetsjenia (Napadení: Příběhy z Čečenska) je reportáží z poválečného Čečenska.

Později se Seierstadová rozhodla zaměřit více na vlastní norskou společnost. Knižní reportáž En av oss: En fortelling om Norge (Jeden z nás: příběh o Norsku) vyšla v roce 2015. Popisuje teroristický útok pravicového extremisty Anderse Breivika.[2][3] Stala se námětem filmového dramatu s názvem 22 July, který natočila streamovací služba Netflix. V roce 2016 vydala další reportážní knihu To søstre (Dvě sestry), v níž mapuje motivaci mladých lidí, potomků přistěhovalců, kteří se přidávají na stranu těch nejradikálnějších islamistů a k teroristickým skupinám.[4]

Mluví plynule pěti jazyky a rozumí dalším čtyřem. V současnosti žije v Oslo.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Åsne Seierstadová na slovenské Wikipedii.

  1. DOLEŽALOVÁ, Jana. Asne Seierstadová – Knihkupec v Kábulu, příběhy ze života. Reflex.cz [online]. [cit. 2021-02-03]. Dostupné online. 
  2. Asne Seierstadová: Dvě sestry. Vltava [online]. 2019-10-13 [cit. 2021-02-03]. Dostupné online. 
  3. GREČNEROVÁ, Barbora. Seierstad, Åsne: Jeden z nás. www.iliteratura.cz [online]. [cit. 2021-02-03]. Dostupné online. 
  4. GREČNEROVÁ, Barbora. Seierstad, Åsne: Dvě sestry. www.iliteratura.cz [online]. [cit. 2021-02-03]. Dostupné online.