Álí Qápú

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Álí Qápú
Palác během zlaté hodiny
Palác během zlaté hodiny
Účel stavby
Základní informace
Slohsafíovská architektura, íránská architektura
Materiálycihla, hliněná stavba, omítka, keramický obklad a dřevo
StavebníkSafíovci
Současný majitelÍrán
Poloha
AdresaIsfahán, ÍránÍrán Írán
UliceNaqš-e džahán
Nadmořská výška1 573 m
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Álí Qápú (persky عالی‌ قاپو‎) je císařský palác v íránském Isfahánu. Nachází se na západní straně náměstí Naqš-e džahán, naproti mešitě šejcha Lotfolláha, a původně byl navržen jako rozsáhlý vstupní portál do velkého paláce, který se táhl od náměstí Naqš-e džahán až k ulici Čahárbágh. Palác sloužil jako oficiální sídlo perských císařů z dynastie Safíovců. UNESCO zapsalo palác a náměstí na seznam světového dědictví kvůli jeho kulturnímu a historickému významu. Palác je vysoký osmačtyřicet metrů a má šest pater, z nichž každé je přístupné po točitém schodišti. V šestém patře se ve stěnách nacházejí hluboké kruhové výklenky, které mají nejen estetickou, ale i akustickou hodnotu. Palác je považován za nejlepší příklad safíovské architektury.

Název Álí Qápú[pozn. 1] dostalo toto místo proto, že se nacházelo přímo u vchodu do safíovských paláců, které se táhly od náměstí Naqš-e džahán až k ulici Čahárbágh. Budova byla postavena na základě dekretu Abbáse I. Velikého na počátku 17. století. Právě zde Abbás I. Veliký přijímal vznešené návštěvy a zahraniční velvyslance. Abbás I. Veliký zde poprvé oslavil Nourúz (íránský nový rok) v roce 1597 n. l.

Palác je bohatý na naturalistické nástěnné malby od Rezy Abbásího, dvorního malíře Abbáse I. Velikého, a jeho žáků. Na jeho dílech se objevují rostlinné, zvířecí a ptačí motivy. Vysoce zdobené dveře a okna paláce byly téměř všechny vykradeny. Za vlády posledního safíovského vládce Husajna Šáha byl palác opraven a podstatně restaurován, ale během krátké vlády afghánských invazistů začal chátrat. Za vlády Násira ad-Dín Šáha byly safíovské římsy a květinové dlaždice nad portálem nahrazeny dlaždicemi s nápisy.

Abbás II. se nadšeně věnoval zkrášlování a zdokonalování paláce.

Kancelář byla umístěna v prvním patře. V šestém se konaly královské recepce a hostiny. V tomto patře se nacházejí největší místnosti. Štuková výzdoba hodovní síně oplývá motivy různých nádob a pohárů. Vystupovaly zde různé hudební soubory.

Z horních ochozů sledoval safíovský panovník čovgán (pólo), vojenské manévry a dostihy na náměstí Naqš-e džahán.

Palác je vyobrazen na rubu íránské bankovky v hodnotě 20 000 rijálů.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Název pochází z perského Álí (což znamená „císařský“ nebo „veliký“) a ázerbájdžánského Qápú (což znamená „brána“)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ali Qapu na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • FERRANTE, M. Dessins et observations préliminaires pour la restauration du palais de ‛Alī Qāpū. Řím: [s.n.], 1968. S. 137–206. 
  • GALDIERI, E. Eṣfahān: ‛Alī Qāpū: An Architectural Survey. Řím: [s.n.], 1979.