Země nomádů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Země nomádů
Původní názevNomadland
Země původuUSAUSA USA
Jazykangličtina
Délka108 minut
Žánrdrama
ScénářChloé Zhaová
RežieChloé Zhaová
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleFrances McDormandová
David Strathairn
Linda May
Charlene Swankie
Bob Wells
ProdukceFrances McDormandová
Peter Spears
Mollye Asher
Dan Janvey
Chloé Zhaová
HudbaLudovico Einaudi
KameraJoshua James Richards
StřihChloé Zhaová
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 4. prosince 2020
Česká premiéraČesko 18. února 2021
Produkční společnostiHighwayman Films
Hear/Say Productions
Cor Cordium Productions
DistribuceSearchlight Pictures
Rozpočet4–6 milionů dolarů
OceněníZlatý lev (2020)
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Film (2020)
Dorian Award for Film of the Year (2020)
Oscar za nejlepší film (2021)
Země nomádů na ČSFDIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Země nomádů (v anglickém originále Nomadland) je americký dramatický film, jehož režie a scénáře se ujala Chloé Zhaová. Scénář je inspirovaný knihou Nomadland: Surviving America in Twenty-First Century autorky Jessicy Bruder. Hlavní role hrají Frances McDormandová, David Strathairn, Linda May, Charlene Swankie a Bob Wells.

Film měl světovou premiéru dne 11. září 2020 na Benátském filmovém festivalu, kde získal cenu Zlatého lva. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu snímek získal ocenění publika.[1] Premiéra ve Spojených státech amerických proběhla 4. prosince 2020. Snímek získal Oscara za nejlepší film.

Vznik filmu[editovat | editovat zdroj]

Snímek vznikl na motivy knihy Jessicy Bruderové Nomadland. Bruderova kniha se točila kolem postav, které lze nalézt i ve filmu, jako je šestačtyřicetiletá Linda May žijící ve své dodávce a shánějící práci, aby si mohla koupit pozemek pro trvalé bydlení. Další postavy, jako je Bob Wells, nomádský vlogger kanálu a webové stránky CheapRVliving na YouTube a zodpovědný za každoroční setkání nomádů uváděné ve filmu, jsou skuteční lidé, se kterými se Bruder setkala při psaní své knihy a Zhao obsadila do jejího filmu.[2] Hvězdné Frances McDormand a Zhao se rychle spojily a navzájem se inspirovaly a McDormand se stal obrovským přínosem procesu výroby filmu a jeho úspěchu. [3] Setkali se den před udílením cen Independent Spirit Awards 2018, kde byla McDormand nominována na nejlepší herečku a Zhao obdržela grant 50 000 dolarů pro režisérky. Během akce naznačili svůj budoucí společný projekt.[3]

Příběh filmu[editovat | editovat zdroj]

Film vypráví příběh vdovy Fern, která během Velké recese přišla o všechno a rozhodla se ve své dodávce cestovat po americkém středozápadě a začít cestu za sebepoznáním.[4] Fern sledujeme během jejího předvánoční nárazové práce v balírně firmy Amazon, kde si vydělává na živobytí. Po osamocené oslavě nového roku se na doporučení dalších obyvatelek kolonie vydává na jih za teplem. Přidává se k setkání spřízněných duší, které se rozhodly ignorovat drsná pravidla kapitalismu a žít po svém. Po krátkém setkání s Davidem se opět vrací na sever za námezdnou prací, nakonec se však rozhodne Davida vyhledat. Ten jí nabídne setrvat v jeho domě společně s její rodinou a nabídne jí pohostinský dům, který je vyhrazen pro návštěvy. Po několika dnech se Fern rozhodne vrátit se ke kočovnému životu a ke své komunitě nomádů v karavanech. Záhy zjistí, že její průvodkyně a inspirátorka Linda May podlehla smrtelné nemoci. I přesto se Fern hodlá držet svého snu o svobodném životě.[4]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nomadland (film) na anglické Wikipedii.

  1. TIFF announces award winning films for 2020 [online]. [cit. 2020-11-08]. Dostupné online. 
  2. BELL, Carrie. Meet the Real-Life Nomads of Chloé Zhao’s “Nomadland” [online]. 2021-04-21 [cit. 2022-06-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b KOHN, Eric. ‘Nomadland’: How Chloé Zhao Made a Secret Road Movie While Becoming a Marvel Director [online]. Indiwire, 2020-09-08 [cit. 2022-06-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b SEIDL, Tomáš. Přišla o manžela, práci i město. Oscarový film vypráví o nezdolné outsiderce. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2021-06-04 [cit. 2022-06-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]