Diskuse:Rozhlas

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Omikrofan v tématu „Jsem pro rozdělení na článek o rádiových přijímačích a zbytek

Možná už to není pahýl, co říkáte? :) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Paxik (diskusepříspěvky) 08:05, 6. 1. 2006 (UTC)

Ilustracni fotografie[editovat zdroj]

Pres vsechen respekt ktery man pro kazdeho kdo venuje svuj volny cas praci na Wikipedii musim rozhodne protestovat proti pouziti aktualni uvodni fotografie.

Uvedena fotografie predstavuje druhou generaci rozhlasoveho prujimace Volksempfänger VE-301 kteremu se za Protektoratu rikalo Goebbelsuv rypak. Informace jsou na priklad na [1]. Citace z teto strany:

"VE-301" is an abbreviation where the "VE" stands for "Volksempfänger" and the "301" refers to the date of 30/1/1933 - the day of the inauguration of Adolf Hitler as Chancellor of Germany.

Priblizne prelozeno to znamena ze model dostal sve oznaceni podle datumu installace Adolfa Hitlera za risskeho kanclere. V ramci prukopnickeho pouziti massmedii v politicke agitaci mela byt podle Josefa Goebbelse vybavena kazda nemecka domacnost rozhlasovym prijimacem ktery umoznoval sireni propagandy ale branil pripadnemu sledovani alternativniho zahradnicniho rozhlasu. Model predstavujue kastraci normalniho rozhlasoveho prjimace. Bylo mozno vyladit stanice pouze na strednich a dlouhych vlnach, kratkovlny prijem nebyl mozny. Jako technickou zajimavost je mozne dodat ze model byl standradizovan pouze castecne a vyrabel se z momentalne dostupneho materialu. Pro informaci je treba dodat ze i obycejne radioprijimace byly povinne modifikovany. Slovo kastrace je skutecne na miste - civky ktere umoznovaly kratkovlny prijem byly povine odstrihnuty.

Technicke udaje jsou napriklad na [2].

Pro jeste lepsi priblizeni atmosfery kterou prijimac na uvodni ilustraci reprezentuje prikladam jinou ilustraci - tyto karty byly umisteny na ladicim knofliku prijimacu ktere kratke vlny jeste mely.

Bohuzel se mi nepodarilo nacist dany obrazek - jde o cervenou etiketu s textem "Pamatuj ze poslouchani zahranicniho rozhlasu je zakazano a tresta se kaznici nebo i smrti". Na strance ktera probira historii rozhlasu urcite patri a pokud mi prijdou instrukce s radosti ilustraci poslu mailem.

Krome toho ze umisteni dane fotografie jako priklad casneho rozhlasoveho prijimace na wikipedii v ceskem jazyce je tragicke a na nemcke wikipedii by pravdepodobne bylo povazovani za neonacistickou provokaci je informace ze ilustrace prestavuje "Jeden z prvních typů rozhlasových přijímačů" krajne nehistoricka. Jako druha generace Volksempfängeru jde o produkt z priblizne roku 1938 (+- par let), to znamena okolo dvaceti let på zacatcich rozhlasovych prenosu.

Prosim autora o napravu, sam nemam zkusenosti z redigovani Wikipedie a take si nejsem dostatecne jazykove jisty.

30. 9. 2009, 19:24 (UTC) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Lzlzlz (diskuse)

Veřejnoprávní Rádio Beat?[editovat zdroj]

Pokud se nepletu, je Rádio Beat provozovné soukromou komerční společností a nejde tedy o veřejnoprávní rádio. Mohli byste prosím doložit jeho veřejnoprávnost? -df- 08:59, 24. 3. 2006 (UTC)

Rušičky-nesmysl[editovat zdroj]

Jako očitý (možná spíše "ušitý") svědek vám můžu říct, že ještě 18.11.1989 bylo zahraniční vysílání rušeno. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 94.74.228.86 (diskuse)

Jak které. -- S rušením Hlasu Ameriky se v určité chvíli přestalo (snad po Helsinkách? tehdy se říkalo, že proto, že je to oficiální vládní stanice, na rozdíl od SE, která jí nebyla a byla rušena dál), informace v článku není přesná. --Uacs451 (diskuse) 20. 5. 2013, 10:47 (UTC)
Pokud si to dobře pamatuju tak Hlas Ameriky nebyl většinou rušen. BBC v 70-tých a 80-tých letech nebylo rušeno. Pavel.Boreš (diskuse)

Jsem pro rozdělení na článek o rádiových přijímačích a zbytek[editovat zdroj]

Vážení wikipedisté,

chtěl jsem si nastudovat něco k tématu rádiový přijímač a byl tam redirect sem. Proč? Přeci rádiový přijímač vůbec nemusí mít nic společného s rozhlasem. Rozhlas je přeci v první řadě organizace mající licenci k vysílání, masmédium, kdežto rádiový přijímač je elektronické zařízení.

Děkuji.

S pozdravem, --Omikrofan (diskuse) 26. 7. 2016, 18:50 (CEST)Odpovědět

Je tady článek Rozhlasový přijímač, ale to je opravdu pahýl. Některé verze mají taky zvlášť článek o rádiu jako komplexním fenoménu (en:Radio)...--Hnetubud (diskuse) 26. 7. 2016, 19:12 (CEST)Odpovědět
@Hnetubud:Děkuji za rychlou reakci. O článku rozhlasový přijímač jsem nevěděl, děkuji za upozornění. Ale, jak naznačujete, tento článek je dosti krátký a pojatý netechnicky. Přitom si člověk třeba chce připomenout znalosti ze školy, a nachází jen spoustu psaní o historii, nebo úplné základy.--Omikrofan (diskuse) 26. 7. 2016, 19:56 (CEST)Odpovědět
Já bohužel nepomůžu, nejsem odborník. Zasvěceně vypadá článek krystalka, tak snad jedině zkusit kontaktovat některého z jeho autorů, pokud jsou ještě na wikipedii aktivní.--Hnetubud (diskuse) 26. 7. 2016, 20:03 (CEST)Odpovědět
@Hnetubud:To je v pořádku, sám nejsem v tomto ohledu specialista, jen doufám, že si někdo opravdu znalý všimne tohoto článku a přepracuje ho.--Omikrofan (diskuse) 26. 7. 2016, 20:15 (CEST)Odpovědět
@Omikrofan: Vložil jsem do článku o rozhlasových přijímačích pahýlovou šablonu, ale podle mých zkušeností to není zrovna cesta, jak někoho přimět k akci.--Hnetubud (diskuse) 27. 7. 2016, 13:18 (CEST)Odpovědět
@Hnetubud: Jo, to je možné, že jsem nepostupoval správně, nemám v tomhle moc zkušeností. Obvykle dělám jen malé opravy, nebo zakládám články. Jestli máš nějakou myšlenku, jak to udělat, sem s ní. Díky.--Omikrofan (diskuse) 27. 7. 2016, 17:53 (CEST)Odpovědět
P.S.: Podle mně by ideálně měl vzniknout článek "rádiový přijímač", který by popisoval technickou stránku věci (rádio, TV). Dále mě napadá článek o rozhlasu a článek o TV, které by podle mě měli popisovat uživatelskou stránku věci. Plus nějaké ty šablony na začátky článků.