Diskuse:Krajský hejtman

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Globalizace[editovat zdroj]

Dodal jsem globalizační šablonu, protože na článek už delší dobu odkazuji i z článků o estonských krajích, a připadá mi nesmyslné dělat pro estonského krajského hejtmana zvláštní článek.

Asi by to prostě chtělo trošku jinak naformulovat úvodní odstavec, tedy oddělit obecnou definici od specifické situace v Česku, ale já sám to teď zrovna nestíhám. --Mmh 21:17, 3. 5. 2007 (UTC)

Pořád nikdo nic? Zbude to na mě? --Mmh 28. 2. 2009, 18:48 (UTC)

Takže děkuji Šjůovi za iniciativu. Větičku o Estonsku jsem rozšířil a dodal skoro totéž o Švédsku, kde to mají obdobně. Ještě nějaké hejtmany posbíráme, nebo už je to teď dost na odstranění globalizační šablony? --Mmh 1. 3. 2009, 14:42 (UTC)

Původ slova[editovat zdroj]

Píšete o původu slova z německého "Hauptman" a píšete že historicky byli tito také vojenskými důstojníky. Rád bych upozornil na to, že v článku o Kozácích na wikipedii stojí: "Tradičně jsou kozáci hierarchicky podřízeni atamanovi, nižší důstojníci jsou esaulové. Odznakem atamana je bulava, zvláštní rituální žezlo nebo palcát. U ukrajinských kozáků byl místo označení ataman používán výraz het'man." Není možné, vzhledem k povaze označení jako pro vojenskou hodnost, vhledem k znaku palcátu a vzhledem k tomu, že Kozáci žili kočovným životem, že toto slovo pochází od nich? Že v Čechách je sic přijaté od Němců ale ti jej přijali od Kozáků, či že se slovo dokola přejímalo v celé střední a východní evropě? Prosil bych o vyjasnění v tomto článku a děkuji.