Diskuse:Indie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele 94.112.110.134 v tématu „Cestovní ruch

Vidím, že se Indie začíná tvořit (mimochodem, toho editkonfliktu jsem si vůbec nevšiml, sorry).

Ale ne, já ukládal jako druhý, akorát jsem toho přidával tolik, že jsem nebyl schopen poznat, co se zatím změnilo, tak jsem to udělal až ve druhém kroku po konzultaci s historií změn. --Dan Zeman 20:02, 28. 12. 2004 (UTC)

Poznámka k tabulce: počítal jsem to a zjistil, že tu nejsou jen spolkové státy, ale i ta svazová teritória (ten terminus technicus já u sebe v Goi, Damanu a Diu opravím, líbí se mi to). Navrhl bych proto následující řešení:

  • tabulce bude předcházet navíc věta něco jako ... státy včetně svazových teritorií na konci
  • udělají se tabulky dvě, jedna se státy, jedna s teritorii (tato jsou zřejmě na konci, i když jsem jich tam napočítal jen 7, u Vás v textu stojí 8 (což je asi typo, ono jich je 6 + národní teritorium hlavního města)
  • a nebo a nejlíp zůstane tabulka jedna ale oddělí se to nějak barevným nadpisem přes celou šířku tabulky (no asi jako u Commonwealthu). Nemáte-li chuť, mohu si s tím velice rád pohrát, při té příležitosti bych tam dal i border=1, aby se ty buňky nějak líp rozdělily.

Co Vy na to?

Možná jsem pro dvě samostatné tabulky pod sebou, každou uvedenou označením druhu území. Mimochodem, jak současný seznam území, tak ty klikyháky jsem čerpal z www.geonames.de, moje oblíbená stránka - ten člověk je zřejmě podobně postižený jako já :-) Omlouvám se, ale nepřepočítával jsem je, ta věta o počtu území před tabulkou nepochází ode mě. Samozřejmě klidně opravte. --Dan Zeman 20:02, 28. 12. 2004 (UTC)

Jinak tedy též gratulace k těm různým klikyhákům v hindštině atd., to nemají ani v en:
A hned další otázka: Daman a Diu tam česky jmenujete Damán a Díjú, takže mi asi nezbyde než přesunout můj článek na tento název. Je tomu tak? V tom případě půjde i o pár dalších redirectů, je tam už spousta odkazů a interwikis, rád udělám. -jkb- 16:08, 28. 12. 2004 (UTC)

No, s českými názvy je potíž. Na současné zdroje je těžké se spolehnout, protože v době informační revoluce se často přebírají či různě komolí názvy z angličtiny. Ve výčtech, tabulkách a názvech článků bych se - tedy v případě Indie - držel anglických názvů, neboť ty jsou ustálenější (byť ne 100%) a lze je obhájit tím, že angličtina je jeden z úředních jazyků po celém území Indie. Popř. bych klidně souhlasil s tím, že se přeloží spojka "a", tj. vaše "Daman a Diu" bych přijal. Počeštěné přepisy jsem chtěl uvést, protože jsou vhodnější pro použití v textu (a mám pocit, že Pravidla českého pravopisu to i vyžadují). Jenže ty jsou ještě neustálenější - podle PČP mají reflektovat výslovnost, ale bývá zmatek přinejmenším v délce samohlásek, navíc někdy se za základ výslovnosti bere spíše hindština, někdy spíše lokální jazyk (viz moje tabulka). Pokud jsem tedy chtěl uvést české názvy, které si nevycucám z prstu, sáhnul jsem po starém Kapsením atlasu světa z osmdesátých let. Tenkrát se ještě předpokládám dělalo něco jako odborná indologická korektura. Na novějších mapách už se místo českých názvů uvádějí názvy upřednostňované místní administrativou, s čímž naprosto souhlasím, ale za účelem zjištění "jednotných" českých názvů se použít nedají. --Dan Zeman 20:02, 28. 12. 2004 (UTC)

Mám problém s formátem článku (Mozilla, monitor 19"), to administrativní členění se mi míchá se základní tabulkou vpravo nahoře. Nejspíš se to spraví, až bude článek rozsáhlejší, ale napadlo mě - když je to členění tak rozsáhlé, nebylo by lepší udělat pro něj samostatný článek? --Mojža 16:35, 28. 12. 2004 (UTC)

No, já vím, že řada článků o státech má ještě ke každé kapitole zvláštní "Hlavní článek", ale nejsem zrovna zastánce něčeho takového, pokud "Hlavní článek" neobsahuje OPRAVDU HODNĚ informací. Pokud to někdo uděláte, nechte prosím v článku o Indii aspoň abecední seznam států a svazových teritorií s odkazy přímo na jejich (vesměs budoucí) články, aby se nemuselo zbytečně klikat jednou navíc. Klidně mohou být za sebou v odstavci.
Dělení: no tak já to u svých článků dělím dle potřeby taky, u Indie to bude jistě někdy nutné, řekl bych až se to začne rozrůstat; co se týče seznamu států a teritorií, který by tu měl zůstat (viz Zeman), tak uvažuji spíše o tom, že udělám šablonu Státy Indie (je už trochu rozdělaná), která se vrzne nejen sem ale i do každého indického státu. -jkb- 11:24, 30. 12. 2004 (UTC)
Je to lepší? Zkusil jsem to vyřešit a na mém Firefoxu+17" se to už zobrazuje OK. --Mormegil 16:42, 28. 12. 2004 (UTC)
Už je to O.K. Ale v té tabulce trochu splývají sousední buňky (svisle), zdá se mi, že by byly asi vhodné rámečky. Ale předpokládám, že to ještě není hotové. --Mojža 16:46, 28. 12. 2004 (UTC)
Ano, na tabulce pracuji, musím to vyzkoušet, bude vypadat lépe. -jkb- 11:24, 30. 12. 2004 (UTC)

Tabulka a šablona[editovat zdroj]

Ukázku začátku tabulky a první pokus o šablonu států viz zde. Svazová teritoria jsou ke konci tabulky tím samým způsobem. U té šablony je nutno rozhodnout, jaká jména budeme používat, já zatím užil česká podle Vás, ale trochu se to bije s odkazy v článku, kde je to spíše anglicky. To se ovšem dá jednoduše předělat hned či i později (Indie bude mít asi stejně pár redirectů). PF 2005 -jkb- 11:27, 31. 12. 2004 (UTC)

- -

Tak ta loni slíbená tabulka je hotova, ve dvou částech; pár poznámek:

  • formatoval jsem šířku tabulky v procentech, aby se vpravo nemusely hledat zbytky tabulky, ale toto funguje až tak u obrazovek od 15-17 coulů přes celou šířku (některé sloupečky obsahují předlouhatánská jména a nelze je zúžit)
  • ty barvy jsou jen návrh, je možno změnit či zcela vymazat
  • co se týče názvů, tak na to jsem nesahal, to bude nutno rozhodnout později včetně toho, kde a jaké budou odkazy na články v české wikipedii, prozatím existují myslím jen mé Daman a Diu a Goa (stát) (pod Goa je rozcestník), které takto do konečného řešení ponechávám
  • momentálně existuje redirect pod Daman (a také pod Diu) na Daman a Diu, bude-li se psát i o Daman jako městu, tak se Daman musí asi změnit na rozcestník (jednak město, jednak svaz. terit.) a město pak nazvat Daman (město), to na okraj

Nahoře zmíněná šablona ještě vyžaduje diskusi. PF 2005 -jkb- 13:20, 1. 1. 2005 (UTC)

Ještě dotaz místní jazyk Goa: všímám si toho až nyní, pan Zeman uvádí mráthsky jako místní jazyk, jinak jsem našel konkánsky. Podíváte se na to? -jkb- 13:33, 1. 1. 2005 (UTC)

Šablona Indie: dnes hotova, k přepisu názvů států viz diskusní stránku šablony. -jkb- 13:37, 20. 2. 2005 (UTC)

Indie a Pakistán, východní a západní[editovat zdroj]

Tak nevím, milý Kirku, máte-li pravdu. Bangladéš se to jmenovalo až daleko později, napřed to byl Pakistán, ovšem, pokud si jako sběratel známek vzpomínám, tak to i Pakistán sám jmenoval občas Východní a Západní P. Nebo se mýlím??? -jkb- 20:09, 16. 8. 2005 (UTC)

Je zvykem, že rodiče vybírají svým dětem životní partnery.[zdroj?][editovat zdroj]

Zdroj jsou například inzeráty v místním tisku. Rodiče specifikují věk dítěte, jeho povolání a u které firmy pracuje. Pak napíšou přesné požadavky na nevěstu, převážně kastovní a finanční, někdy i věk. R.O.

Díky za komentář. Vámi uvedené ozdrojování je kombinace primárního pramene a vlastního výzkumu. Je potřeba se opírat o sekundární či terciární zdroje, viz Wikipedie:Věrohodné zdroje. --Mozzan (diskuse) 5. 5. 2012, 11:50 (UTC)

K2[editovat zdroj]

Domnívám se, že hora K2 neleží na území Indie, ale Pákistánu. V geografii je tedy (myslím si) chyba.

Přesně tak. Opravil jsem na Kančendžengu.--Jiří Nedas (diskuse) 17. 10. 2019, 06:05 (CEST)Odpovědět
Oblast okolo K2 sice de facto kontroluje Pákistán (a z druhé strany Čína), nicméně Indie si na ni činí od roku 1947 nárok a oficiální indické zdroje pořád uvádějí K2 jako nejvyšší horu Indie. Nejde tedy, jak už to mnohdy bývá, o „chybu“, ale o zvolený úhel pohledu – viz témata jako Krym, Kosovo, Tchajwan a další, o kterých se wikipedisté dokážou hádat celé měsíce.--Hnetubud (diskuse) 17. 10. 2019, 11:55 (CEST)Odpovědět

Cestovní ruch[editovat zdroj]

Ten "Cestovní ruch" na konci, to je co? To nikomu nevadí?--94.112.110.134 8. 9. 2020, 09:04 (CEST)Odpovědět