Diskuse:Houbovci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nevím, kam mám svůj dotaz psát, tak se tážu rovnou tady, určitě ho ti správní najdou. Tohle je můj první pokus o obrázky ve wikipedii. Nahrát tam tuhle verzi bylo snadné, ale nevím, jak je když tak vyměnit (tyhle určitě nejsou definitivní), tak, aby se nemusel měnit odkaz. A taky nevím, jak udělat, aby se u nich objevil popis. To to musim dát do tabulky, nebo ho rovnou mít v obrázku? Za veškeré podnětné rady, či přímo napravení chyb (zobrazit ten popis, co je u souboru) předem děkuji.

Karakal 14:56, 23. 10. 2004 (UTC)

Některé informace jsou na Wikipedie:Obrázky, ve stručnosti:
  • Pokud nahrajete nějaký soubor s názvem, pod kterým už nějaký soubor existuje, zobrazí se dotaz, jestli ho chcete přepsat. Pokud zvolíte že ano, soubor tím vyměníte (ale původní verze je uchována v historii, stejně jako u běžných stránek Wikipedie).
  • Zobrazení popisku dosáhnete např. takto: [[Soubor:JménoObrázku.jpg|thumb|Popisek]].
  • Je nějaký důvod proč stránku o houbách pojmenovat právě takto divně? Pokud to nemá nějaký hlubší význam, tak bych přinejmenším dočasně navrhoval vyrobit přesměrování z Houby (možná i Houba).
--Mormegil 15:55, 23. 10. 2004 (UTC)
Stránka se jmenuje takhle divně, protože máme v češtině dvoje houby a to živočichy (Porifera) a pak klasické houby, tedy ty co dáváte do smaženice (Fungi). Toto je nejjednodušší způsob rozlišení, který nás napadl. V žádném jiném jazyce se tyto dvě skupiny nepřekrývají. Takže živočišné, se budou jmenovat s dodatkem (ať už Porifera nabo živočišné) a ty normální bez dodatku. Každý kdo hledá Porifera ví o tomto názvovém překryvu, zatímco u lidí co hledaj houby jako takové se to předpokládat nedá.

Jinak děkuji za radu s obrázky.

Karakal 16:38, 23. 10. 2004 (UTC)

Aha, tak to je pro mě nová informace, v tom případě je můj dotaz samozřejmě nesmyslný. :-) --Mormegil 18:11, 23. 10. 2004 (UTC)


Víme už tedy, co jsou houby Porifera a co jsou houby Fungi. A co jsou v takovém případě houby Spongia? Dá se to jíst? --Luděk 18:24, 23. 10. 2004 (UTC)
Spongia je asi označení pro Porifera neb pochází ze stejného základu jako názvy některých ze skupin Porifer (Silicispongea nebo Desmospongea). Pro označení celé skupiny se normálně nepoužívá, ale např v angličtině se používá pro označení celé skupiny výraz Sponge.
Jinak slovo spongin označuje hmotu, která půsodí jako pojivo vnitřní kostry a u některých druhů je jím přímo tvořena vnitřní kostra.
Abych odpověděl jěště na druhou otázku. Nedají se jíst a mnohé jsou i jedovaté.

Gibon 18:54, 23. 10. 2004 (UTC)


Nemelo by to spravne cesky byt houbovci? Prave aby se rozlisili fungi a porifera?--Hanik 19:19, 15. 1. 2007 (UTC)

Těžko říct, v novějších učebnicích je častější houbovci, ale houba mycí bude pořád houba.--Ben Skála 19:33, 15. 1. 2007 (UTC)
No jaska ze to bude porad houba myci, to bychom pak museli snad prejmenovat i houby co visi u vany a houbicku na nadobi :-). Jakoze porifera byly driv taky houby, ale prave kvuli motani se s fungi se to zmenilo na houbovce. ani ted nevim, jestli pojmenovani houby neodporuje zasadam nomenklatury, nebot se dva taxony jmenuji stejne. --Hanik 19:45, 15. 1. 2007 (UTC)
Zásadám nomenklatury to, myslím, neodporuje, protože 1. to není latinsky, 2. houby spacají pod botaniku a botanici se se zoologama moc nebavěj a za 3. nejpřísnější zásady nomenklatury jsou až od čeledí níže. Souhlasím ale, že užití slova houbovci by bylo lepší.--Ben Skála 19:56, 15. 1. 2007 (UTC)
a jak se meni nazev? melo by se to fakt prejmenovat, ale nevim jak :-) --Hanik 08:39, 21. 1. 2007 (UTC)
Přejmenování se provádí pomocí tlačítka Přesunout v editační liště nahoře:-)--Horst 08:41, 21. 1. 2007 (UTC)
Jestli jsem to dobře pochopil, tak slovo "houbovci" má jen jeden význam, a to "porifera", takže článek by měl být nazván pouze "houbovci", nikoliv "houbovci (porifera)". --Luděk 08:55, 21. 1. 2007 (UTC)
jo, to je pravda, ale nejak mi to nejde udelat.