Soubor:Spiegelversiering van de Royal Charles, NG-MC-239.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(5 544 × 4 536 pixelů, velikost souboru: 3,23 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): Spiegelversiering van de Royal Charles
Objecttype: spiegelversiering
Objectnummer: NG-MC-239
Opschriften / Merken: opschrift, op de kousenband: ‘[HONI] SOIT Q[VI M]AL Y PEN[S]E’opschrift, op de banderol: ‘DIEV ET MON DROIT’opschrift, op de dij van de leeuw, gebeiteld: ‘EY’
Omschrijving: Gepolychromeerd, gebeeldhouwde spiegelversiering, voorstellende het Engelse koningswapen van het huis Stuart, gedragen door een gekroonde leeuw aan bakboord en een geketende eenhoorn aan stuurboord.

Vervaardiging
Vervaardiger: houtsnijder: anoniem
Plaats vervaardiging: Engeland
Datering: ca. 1663 - ca. 1664
Fysieke kenmerken: hout
Materiaal: hout
Techniek: polychromie
Afmetingen: h 277 cm. × b 378 cm. × d 120 cm. × g 600 kg

Toelichting
Het Engelse linieschip van 100 stukken Naseby werd in 1655 gebouwd; de naam werd gekozen ter ere van Cromwells overwinning bij die plaats. Bij het herstel van de Engelse monarchie in 1660 werd het herdoopt The Royal Charles toen het de in ballingschap verkerende prins Karel Stuart van Scheveningen terug naar Engeland bracht om aldaar tot koning Karel II te worden gekroond; het schip kreeg kort daarna deze versiering. Het schip was het Engelse admiraalschip in vele confrontaties met de Nederlanders. In juni 1667, bij de roemruchte Tocht naar Chatham van Michiel Adriaensz. de Ruyter en Cornelis de Witt, werd het schip met enige anderen buitgemaakt en naar de Maas gesleept. Het bleek echter te groot voor gebruik in de Nederlandse vloot, en werd daarom in 1673 te Hellevoetsluis gesloopt. Het wapen werd gedurende lange tijd in de magazijnen te Hellevoetsluis bewaard, en in het begin van de 19de eeuw door schout-bij-nacht Job Seaburn May in de wapenkamer van de Rijkswerf te Rotterdam gehangen en van een opschrift voorzien dat boven aan de spiegelversiering werd bevestigd. Na de opheffing van die werf werd het stuk in 1855 aan de Marinemodellenkamer te Den Haag overgedragen.

Onderwerp
Wat: knighthood orderbeasts of prey, predatory animals: lionunicorn. Tocht naar Chatham
Wanneer: 1660 - 1673. Waar. Chatham. Hellevoetsluis
Wie: Michiel Adriaansz. de Ruyter. Cornelis de Witt. Karel II (koning van Engeland). Orde van de Kouseband. Royal Charles (schip)

Verwerving en rechten
Verwerving: overdracht van beheer 1883
Copyright: Publiek domein
Datum ca. 1663 - ca. 1664
Zdroj http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.244051
Autor Rijksmuseum

Licence

Creative Commons CC-Zero Tento soubor byl uvolněn pomocí Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
Osoba, která toto dílo označila tímto dokumentem, dílo uvolnila do public domain tím, že se celosvětově vzdala všech autorských práv ke svému dílu včetně všech souvisejících a příbuzných zákonných práv, které k dílu má, v rozsahu umožněném zákonem. Můžete toto dílo rozmnožovat, upravovat, rozšiřovat či provozovat, i pro komerční účely, vše bez nutnosti žádat o svolení.

Popisky

Přidejte jednořádkové vysvětlení, co tento soubor představuje

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

hall 2.15 angličtina

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná7. 12. 2019, 17:27Náhled verze z 7. 12. 2019, 17:275 544 × 4 536 (3,23 MB)Mr.Nostalgic== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''Spiegelversiering van de Royal Charles<br>'''Objecttype:''' spiegelversiering <br>'''Objectnummer:''' NG-MC-239<br>'''Opschriften / Merken:''' opschrift, op de kousenband: ‘[HONI] SOIT Q[VI M]AL Y PEN[S]E’opschrift, op de banderol: ‘DIEV ET MON DROIT’opschrift, op de dij van de leeuw, gebeiteld: ‘EY’<br>'''Omschrijving:''' Gepolychromeerd, gebeeldhouwde spiegelversiering, voorste...

Tento soubor používá následující stránka:

Globální využití souboru

Tento soubor využívají následující wiki:

Metadata