Skibidi Toilet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Skibidi toilet)
Skibidi Toilet
Ilustrativní ztvárnění Skibidi Toilet
Ilustrativní ztvárnění Skibidi Toilet
První výskyt7. února 2023 na YouTube
VytvořilAlexej Gerasimov
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skibidi Toilet je internetový mem v podobě série krátkých virálních videí, která v letech 2023–2024 vytvořil a na svém youtubovém kanálu zveřejnil gruzínský animátor Alexej Gerasimov (* 1998). Obsahem bizarních videí vytvořených v herním 3D enginu jsou dystopické scény znázorňující válku mezi toaletami s lidskými hlavami a lidmi s kamerami nebo televizemi namísto hlavy.

Akční, nicméně někdy poněkud kostrbaté animace, občas doplněné podobně jednoduchým hudebním podkresem, našly své přirozené obecenstvo zejména mezi mládeží z generace alfa, tj. narozené po roce 2010. Podle mnohých komentátorů narazí generace alfa na tato videa při svých prvních setkáních s internetovou kulturou. Fenomén se dále rozšířil na síti TikTok; videa inspirovala také fanouškovské umění, další memy i stavebnice. Mem je přirovnáván ke staršímu Slendermanovi, který zasáhl generaci Z.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Indonéské noviny[1] a několik amerických rodičovských webových stránek[2] uvedlo, že násilí a bizarní vizuální stránka Skibidi Toilet mohou mít na malé děti negativní dopad, který nazvaly „syndromem Skibidi Toilet“. Britský deník The Guardian taková tvrzení odmítl a označil je za „morální paniku“. List The Daily Telegraph nicméně vyzval regulační orgány, aby nařídily věkové omezení online videí, s odkazem na vnímané násilí ve Skibidi Toilet.[2] Objevila se virální videa, na nichž děti sedí uvnitř různých skříněk a napodobují toalety.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Skibidi Toilet na anglické Wikipedii.

  1. F. PUJANGGA, Raka. Waspada Bahaya Sindrom Skibidi Toilet Pada Anak, Segera Arahkan Ke Konten Positif. Tribun Jateng. 7 August 2023. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 19 October 2023. (indonésky) 
  2. a b LORENZ, Taylor. How a toilet-themed YouTube series became the biggest thing online. Washington Post. 2023-12-09. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 16 December 2023. ISSN 0190-8286. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]