Typy motocyklů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skupina různých kategorií motocyklů.

Rozdělení motocyklů na typy motocyklů, nebo kategorie se stále vyvíjí. U konkrétních výrobků se může zařazení lišit podle různých zdrojů, výrobců i jejich přístupů k dělení. Ani charakteristika motocyklu jako jednostopého vozidla není zcela jednoznačná, protože některé motocykly tomuto kritériu nemusí vyhovovat. Kategorie motocyklů mohou být důležité z pohledu požadovaného řidičského oprávnění.

Dělení motocyklů podle motorů[editovat | editovat zdroj]

Dělení podle charakteristik motorů, tedy podle zdvihového objemu a/nebo případně výkonu motoru je v různých zemích důležité pro kategorizaci z hlediska potřebných řidičských oprávnění pro řízení motocyklu.

Další dělení

  • Dle typu motoru: spalovací, elektrické.
  • Motocykly se spalovacími motory: podle počtu válců.
  • Druh spalovacího motoru: dvoutaktní, čtyřtaktní.
  • Konstrukce víceválcového motoru: řadové motory, motory s válci do V, boxery.


Cruiser: Yamaha XVS 650 Classic
Chooper

Dělení podle konstrukce a použití[editovat | editovat zdroj]

První skupina kategorií v následujícím dělení se soustřeďuje na motocykly pro běžné použití v silničním provozu. Některé kategorie vychází z určitých typů sportovních motocyklů.

Cruisery a Choppery[editovat | editovat zdroj]

Cruisery jsou stylové motocykly, napodobující klasické americké motocykly z 30. – 50. let 20. století. Vyznačují se nízkým vzpřímeným posedem, delším rozvorem, dvouválcovým vidlicovým motorem o velkém objemu, chlazeným vzduchem, spoustou chromovaných doplňků a stejnými rozměry předního a zadního kola.

Choopery jsou motocykly odvozené z cruiserů. Posunují stylovost a vyladění pro vzhled ještě dále. Jsou charakteristické extravagancí, velmi vysokými řídítky, různou velikostí kol, nebo extrémním náklonem přední vidlice.

Na obou těchto typech strojů bývají stupačky posunuté před úroveň sedadla jezdce (u chopperů někdy tolik, že jezdec má natažené nohy). Nejde o typy motocyklů, které by byly příliš rychlé nebo obratné.[1]

Triumph Bonneville Bobber

Bobbery[editovat | editovat zdroj]

Bobber nebo také 'bob-jobe", je typ zakázkového motocyklu, odvozený z cruiseru. Vyznačuje se kratší přední vidlicí, kratším rozvorem a minimalistickým designem s důrazem na jednoduchost a agresivitu. Pro bobbery jsou dále charakteristická rovná řídítka, nízkoprofilové pneumatiky a jednosedadlo.

Naháč: Honda CB-900F Hornet

Naháči[editovat | editovat zdroj]

Motocykly klasického vzhledu obvykle bez kapotáže. Jedná se o velmi dobře ovladatelné stroje vhodné jak do města, tak na silniční cestování. Důraz je kladen na univerzalitu. Ergonomie, umístění stupaček a tvar řídítek umožňují vzpřímenější posed než na supersportu, díky čemuž je možno pohodlně jezdit delší trasy. Umožňuje však i zalehnutí a velmi rychlou jízdu. Stabilita při vyšších rychlostech není taková jako u supersportu, lze ji však upravit například tlumičem řízení. Naháč však opravdu vyniká svou vysokou ovladatelností na silnici a v provozu. Je proto dopručován jako vhodný stroj pro začátečníky.

Naháč agresivního vzhledu, s motorem o zdvihovém objemu okolo 1000 cm3 (často převzatým ze starší verze supersportu téhož výrobce), s výkonnými brzdami a s tvrdším, sportovně laděným podvozkem (u moderních strojů nastavitelným), se nazývá streetfighter.

Supersport: Suzuki GSX-R

Supersporty[editovat | editovat zdroj]

Stroje vycházející ze silničních sportovních motorek. Jsou upraveny pro pohodlnější použití, ale důraz se klade především na velký výkon. Obvykle bývají kapotované a jejich geometrie je uzpůsobena pro jízdu ve vysokých rychlostech (nízká řídítka, stupačky posunuté dozadu za úroveň předního okraje sedla).

Cestovní motocykl: Honda Gold Wing GL1800

Cestovní motocykly[editovat | editovat zdroj]

Také se nazývají cesťáky a supercesťáky. Motocykl stavěný pro dlouhé tratě a spíše kvalitní silnice. Obvykle jde o velké stroje vybavené kapotáží a luxusní výbavou na dlouhé cesty. Důraz je kladen na pohodlí, možnost jízdy ve dvou a převážení zavazadel.

Triumph Street Scrambler

Scramblery[editovat | editovat zdroj]

Scramblery jsou stroje vycházející ze silničních motocyklů klasického/retro vzhledu, s potenciálem jízdy i v lehčím terénu. Posed je o něco vyšší než u naháčů, stejně tak i zdvih odpružení. Pro scramblery jsou dále typická širší a vyšší řídítka a špalkové pneumatiky.

Cestovní enduro: Yamaha Ténéré 700 pro dobrodružné cestování

Endura[editovat | editovat zdroj]

Tvoří mezistupeň mezi terénními a cestovními motocykly (proto se též nazývají cestovní endura, lidově „cendura“). Zůstávají jim původní vlastnosti motocyklů určených do terénu, jako vysoký a vzpřímený posed, měkký podvozek s vysokými zdvihy odpružení, širší řídítka, špalkové pneumatiky a celkově odlehčená konstrukce, ale jsou také schopné plnohodnotného provozu na silnicích. To vše se zajištěním dostatečného komfortu jezdců a rovněž možnosti převozu zavazadel.

Sportovní stroje[editovat | editovat zdroj]

Jde o více specializované motocykly pro různé sportovní disciplíny:

Speciální kategorie motocyklů[editovat | editovat zdroj]

Určité kategorie mohou a nemusí být z některých hledisek řazeny mezi motocykly. To ovlivňuje požadavek na řidičská oprávnění a například i možnost jejich použití na stezkách pro cyklisty.

Skútry

Skútr[editovat | editovat zdroj]

Skútr je charakterizován malými koly a kapotáží s podlážkou. Před sedadlem je volný prostor pro snadnější nastupování a řidič díky tomu může sedět na skútru podobně jako na židli. Často bývá vybaven automatickou převodovkou a někdy i automatickou spojkou. Typické určení je pro přepravu v rámci městské aglomerace, nebo na krátké vzdálenosti. Obvykle mívají maloobjemové motory, které spolu s jednoduchým ovládáním umožňují řízení i mladším uživatelům. Kategorie skútr zasahuje ale i širší okruh. Existují i skútry určené pro delší cestování vybavené výkonnějšími motory.

Moped Stadion S11

Mopedy[editovat | editovat zdroj]

Pojem je odvozen ze zkratky „motocykl s pedály“. Moped je de fakto kombinace motocyklu a bicyklu. Je charakterizován motorem o malém objemu a pedály místo stupaček. Typickými zástupci kategorie mopedů je Babetta nebo Stadion.

Stroje založené na motocyklech[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOLEKTIV AUTORŮ Z REDAKCE ČASOPISU MOTORRAD. Dokonalá jízda na motocyklu. České Budějovice: Kopp, 2006. 208 s. ISBN 978-80-7232-347-0. 
  2. ; NAVRÁTIL, Radek. Zimní motorka, která frčí po sněhu 200 km/h [online]. 2007. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]