Portál:Maroko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítejte na portálu Maroko

مرحبا بكم في بوابة المغرب

Maroko, plným názvem Marocké království, je stát v oblasti Maghrebu na nejzazším severozápadě Afriky, na pobřeží Atlantského oceánu. Jeho sousedy jsou na východě Alžírsko, na jihu Západní Sahara a na severu dvě malé španělské exklávy Ceuta a Melilla. Nezávislost Maroka na Francii byla vyhlášena roku 1956, kdy se k němu také připojilo Španělské Maroko na severu země. Na celém území Maroka žije okolo 34 milionů obyvatel. Hlavním městem země je Rabat a největším městem je Casablanca s téměř 3,5 miliony obyvatel.

Maroko konstituční demokratickou a sociální monarchií. V čele země stojí král Muhammad VI. (na obrázku). Jednokomorový parlament má 333 křesel a předsedá mu předseda vlády.

Maroko je země s velmi pestrou kulturou, což je vidět na její architektuře, umění, jídle a životním stylu. Je zde vidět vliv arabské, africké i evropské kultury. Známá je též Marocká kuchyně, která je velice rozmanitá a je známá pro své kořeněné pokrmy, obsahující koření jako je koriandr, kmín, ale také kurkuma či originální koření Ras-el-Hanout.

Zajímavosti

Víte, že…
Plody agránie

Strom argánie se vyskytuje pouze v Maroku a nejzápadnějším Alžírsku.

Na mistrovství světa ve fotbale 2022 bylo Maroko prvním africkým týmem, který postoupil do semifinále MS.

Univerzita v marockém městě Fes je nejstarší nepřetržitě fungující univerzita na světě

Maroko je na prvním místě v exportu hašiše.

Vybraný článek

Marocký tažín

Tažín, je severoafrický pokrm, a zároveň hliněná keramická nádoba, v níž se připravuje.

Nádoba tažín bývá upravena glazováním, někdy s dekorativními motivy. Skládá se z kruhové spodní části s rovným dnem a s okrajem a z horní části, kterou představuje velká poklice většinou kónického tvaru. Ta zajišťuje, že se kondenzovaná pára, vznikající při ohřívání pokrmu, vrací na dno tažínu.

Tradiční způsob přípravy je dušení, tedy pomalé ohřívání nádoby nad dřevěným uhlím v přenosných vařičích, vyrobených rovněž z jílu. Vybírají se větší kusy dřevěného uhlí, které vydrží dlouho hořet. Mezi dnem nádoby a žhavými uhlíky ve vařiči je vždy prostor, který chrání nádobu před přehřátím a možným prasknutím.

Podstatnou částí tažínu v Maroku je koření Ras el-Hanout, jde o směs několika druhů koření (kardamom, hřebíček, skořice, římský kmín, kurkuma a další mnoho dalších).

Celý článek…

Historie, památky, kultura

Osobnost Maroka

Hišám Al-Karúdž, je bývalý marocký sportovec, atlet, běžec na střední a dlouhé tratě. Patří k nejúspěšnějším atletům moderní historie.

V roce 2004 se stal dvojnásobným olympijským vítězem v atletice na LOH v Atéhnách.

Dosáhl stále platných (2022) světových rekordů v běhu na 1500 m (3:26,00), na 1 míli (3:43,13), na 2000 m (4:44,79)

Teprve po 22 letech v roce 2019 byly jeho překonány rekordy v hale na 1500 m (3:31,18) a na 1 míli (3:48,45)

V roce 2001, 2002 a 2003 se stal vítězem ankety Atlet světa.

Svoji atletickou kariéru ukončil v roce 2006.

Celý článek…

Turismus v Maroku

Každým rokem navštěvuje Maroko více a více turistů. Za rok 2019 ho navštívilo 13 milionů cestovatelů, což bylo o 5 milionů více, než v roce 2009. Turisté jsou v zemi vítáni a naladění společnosti vůči turistům je převážně pozitivní a přátelské. Cestovatelé mohou v Maroku navštívit mnoho historických měst. Maroko je také známé svými krásnými plážemi a přírodními krásami, jako jsou například Saharská poušť, Rífské hory nebo pohoří Atlas. Kromě toho je Maroko známé pro svou bohatou kulturu a kuchyni, která je plná výrazných chutí a barev. Systém veřejné dopravy mimo velká města není příliš rozvinut, ale lze zde využít levné taxi služby. Měnou v Maroku je dirham a ceny zde jsou mnohem nižší než u nás. Smlouvání je v Maroku běžnou praxí při placení za služby nebo na tržišti (souku).

Města

Deset největších měst v Maroku
Město Počet obyvatel
Casablanca 3,359,818
Fes 1,112,072
Tanger 947,952
Marrakéš 928,850
Salé 890,403
Meknes 632,079
Rabat 577,827
Udžda 494,252
Kenitra 431,282
Agádír 421,844
  • Pomozte nám rozšířit články týkající se Maroka, případně můžete úplně nové založit.
  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Maroko}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.