Žižkova lípa (Krčín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátný strom (chráněný)
Žižkova lípa
Druhlípa malolistá
Tilia cordata[1]
Evidenční č.101494 (8294)
Ochranaod 23. července 1993
Poloha
KrajKrálovéhradecký
OkresNáchod
ObecNové Město nad Metují
PolohaKrčín
Souřadnice
Žižkova lípa
Žižkova lípa
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žižkova lípa v Krčíně (také známá jako Vojnarova lípa nebo Jiráskova lípa) je starý památný strom, který roste u Nového Města nad Metují. O lípě se vypráví několik příběhů a pověstí, psal o ní již Alois Jirásek. Je ale zajímavá i atypickým růstem s hustou korunou.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

  • název: Žižkova lípa v Krčíně, Vojnarova lípa, Jiráskova lípa[2]
  • výška: 17 m (2001)[3]
  • obvod: 509 cm[1], 523 cm (2001)[3], 556 cm[4], 560 cm (2009, AOPK)
  • věk: 200 let[4], 225 let (2009, AOPK)
  • sanace: 2009 (obvodová redukce koruny)
  • souřadnice: 50°20'37.89"N, 16°8'6.59"E

Historie a pověsti[editovat | editovat zdroj]

K lípě se váže několik příběhů a pověstí. Nejstarší pochází z dob husitských. Hynek Červenohorský, královský vojenský hejtman, prý vtrhl do Krčína (který sympatizoval s husity), část obyvatel pobil, koni dal napít z kalicha a poté prohlásil, že je teď i jeho kůň husitského vyznání. Když se zpráva donesla Žižkovi, uspořádal na Krčín výpravu a za urážku husitů Červenohorského ztrestal. Pověst sice má pravdivý základ, událost byla zaznamenaná i kronikách, ale tato lípa Žižku nepamatuje.[5]

Druhý příběh je z pozdější doby, z roku 1639, když za třicetileté války ke Krčínu přitáhli Švédové. Ve zdejším kostele právě probíhala mše za zemřelou, když se donesla zpráva o blížících se Švédech. Všichni z kostela utekli, zůstal jen kněz. Modlil se dál a nereagoval ani když do kostela vešel švédský důstojník. Ten po knězi dvakrát vystřelil, ale v obou případech minul. Stihl ho ale boží trest. Když opouštěl vydrancovaný Krčín, vzepjal se mu kůň a spadl do rokle.[4] Na místě, kde Švéd zemřel, vysadil místní rodák Vojnar k památce události lípu.[5] Podle některých zdrojů ale není tím stromem, který zde stojí dnes: Původní lípu prý v 19. století pokáceli a současnou vysadili místo ní.[4]

O lípě psal i Alois Jirásek ve svých pamětech. Jako malému chlapci mu Vojnarovu lípu ukazoval tatínek, když jeli na trh do Dobrušky. Nebyla to zdaleka jediná stará lípa, kterou Jirásek ve svém díle zmiňuje. V kapitole Stromy ve sbírce Domů a jiné obrázky popisuje putování za starými a památnými stromy.[6] Ještě známější je lípa z divadelní hry Lucerna. Je však možné, že souvislostí bylo víc, Vojnarova lípa mohla Jiráska inspirovat i k pojmenování hlavní postavy jedné z jeho divadelních her, svéhlavé Madleny Vojnarové.

Další zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Lípě byl věnován prostor v televizním pořadu Paměť stromů, konkrétně v dílu č. 11, stromy umělců.

Památné a významné stromy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Registr památných stromů AOPK ČR drusop.nature.cz
  2. HRUŠKOVÁ, Marie; LUDVÍK, Bedřich. Paměť stromů. [s.l.]: Mladá fronta, 2006. 255 s. ISBN 80-204-1500-9. Kapitola V, s. 81. 
  3. a b Krčín[nedostupný zdroj] starestromy.cz
  4. a b c d Nové Město nad Metují - památné stromy Archivováno 15. 1. 2011 na Wayback Machine. novemestonm.cz
  5. a b HRUŠKOVÁ, Marie. Památné stromy (2). Ilustrace Jaroslav Turek. [s.l.]: Silva Regina, 2001. 189 s. ISBN 80-238-7648-1. Kapitola Žižkovy stromy, s. 67–69. 
  6. Alois Jirásek - Domů a jiné obrázky cs.wikisource.org

Související články[editovat | editovat zdroj]