Železniční trať Tel Aviv – Bnej Darom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O další železniční trati v jižní části aglomerace Tel Avivu v Izraeli pojednává článek Železniční trať Tel Aviv - Rišon le-Cijon.
Schéma linkového vedení izraelských drah roku 2015, trať Tel Aviv – Bnej Darom tvoří střední část červené linie.
Železniční stanice Bat Jam Joseftal

Železniční trať Tel Aviv – Bnej Darom (hebrejsky מסילת הרכבת תל אביב – בני דרום, mesilat ha-rakevet Tel Aviv – Bnej Darom) je nová železniční trať v Izraeli v jihozápadní části aglomerace Tel Avivu. Zprovozněna byla postupně v letech 20112013. Vede z Tel Avivu přes města Cholon, Bat Jam, Rišon le-Cijon a Javne a dál na jihu se u vesnice Bnej Darom napojuje na starší železniční úsek vedoucí severojižním směrem k městům Ašdod a Aškelon (a odtud dál jižním směrem po nové trati do Beerševy).

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První etapa trati byla otevřena v září 2011 coby nová železniční větev vybíhající do jihozápadní části aglomerace Tel Avivu. Příprava výstavby a vlastní výstavba probíhala od 3. čtvrtletí roku 2004. Délka nového úseku od železniční stanice Tel Aviv ha-Hagana na tehdejší konečnou stanici Rišon le-Cijon Moše Dajan byla 18 kilometrů a vlak ji urazil za cca 18 minut.[1] V roce 2012 byla trať prodloužena do Javne[2] a od srpna 2013 započal pravidelný provoz i na novém úseku od Javne k železniční křižovatce u Bnej Darom (napojení na starší železniční trať Tel Aviv – Aškelon) a dál do Ašdodu a Aškelonu.[3]

Nová železniční trať poskytla hustě osídlenému regionu centrálního Izraele další severojižní vlakové spojení. Na rozdíl od již existující tratě trať Tel Aviv – Aškelon (přes Lod a Rechovot) vede tato nová přímější trasou, blíže pobřeží a fakticky je tak možné ji považovat i za prodloužení historické pobřežní železniční tratě jižním směrem. Po většinu své trasy vede v souběhu s tzv. Ajalonskou dálnicí a dálnicí 4.

Seznam stanic[editovat | editovat zdroj]

V současnosti jsou na železniční trati Tel Aviv – Bnej Darom následující stanice:

odbočují železniční trať Tel Aviv-Modi'in, železniční trať Tel Aviv – Rišon le-Cijon a železniční trať Tel Aviv – Beerševa

Linkové vedení[editovat | editovat zdroj]

V Izraeli neexistuje pevné dělení na jednotlivé železniční tratě (historicky, geograficky a inženýrsky vymezené). Místo toho je zde preferován systém jednotlivých spojů (linek), které často vedou na větší vzdálenosti po několika historicky a geograficky odlišných traťových úsecích.

V rámci linkového vedení Izraelských drah k roku 2018 je trať Tel Aviv – Bnej Darom obsluhována spojem, který začíná ve městě Ra'anana v severní částí aglomerace Tel Avivu a vede potom přes města Hod ha-Šaron, Kfar Saba, Roš ha-Ajin, Petach Tikva a Bnej Brak do Tel Avivu, kde prochází ústřední železniční trasou (Ajalonská železniční trať) podél Ajalonské dálnice. Následně spoj odbočuje na nový úsek Tel Aviv – Bnej Darom, kde prochází městy Cholon, Bat Jam, Rišon le-Cijon a Javne. U Bnej Darom se napojuje na starší trať, po které pokračuje do Ašdodu a Aškelonu a odtud opět k jihu po novém železničním úseku přes města Sderot, Netivot a Ofakim do Beerševy.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. קו הרכבת תל אביב – ראשל"צ מערב [online]. Izraelské dráhy [cit. 2011-12-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-12-13. (hebrejsky) 
  2. תחנת הרכבת החדשה ביבנה תיפתח בעוד שבועיים [online]. talniri.co.il [cit. 2018-07-09]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. רכבת ישראל - מהירה יותר מבעבר [online]. Ynet [cit. 2018-07-09]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  4. Lines and Stations [online]. Izraelské dráhy [cit. 2018-07-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]