Železniční trať Dětenice–Dobrovice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dobrovice město – Dětenice
Stát ČeskoČesko Česko
Číslo 6c
Technické informace
Délka 17,6 km
Rozchod koleje 1435 mm (normální)
Napájecí soustava neelektrizovaná
Maximální rychlost 60 km/h
Externí odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
Dobrovice město
Semčice
vlečka do uhelných skladů
Žerčice
vlečka do pískovny
Ujkovice
do Dolního Bousova
Rokytňany
Osenice
Dětenice
do Kopidlna
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Železniční trať DěteniceDobrovice město je zaniklá jednokolejná neelektrifikovaná regionální trať na rozhraní Středočeského a Královéhradeckého kraje. V jízdním řádu pro cestující byla naposledy uváděna v tabulce 6c jako větev trati Bakov nad Jizerou – Kopidlno.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První komise ke stavbě této trati se sešla 15. 8. 1882 a již za necelý rok, 26. srpna 1883, byl slavnostně zahájen provoz (zatím jen nákladní). Až v roce 1903 byla na trati zavedena i doprava osobní.

Stanice v Dobrovici měla název Taxis-Dobrovice, později Dobrovice město. Přepravní zatížení trati vlaky pro cestující bylo minimální, jednalo o 2 páry osobních vlaků denně.

Z nádraží Dobrovice město vedla vlečka do cukrovaru, již dříve napojeného do stanice Dobrovice na trati Nymburk – Mladá Boleslav. Dlouho zamýšlená třetí větev kolejového trojúhelníka, která měla umožnit přímou jízdu z dráhy Rokytňany–Dobrovice město do stanice Dobrovice, byla postavena Železničním vojskem až po jejím zrušení.

V padesátých letech postupně ubývalo osobní dopravy, ale nákladní bylo stále dost, zvláště pro automobilku. Od roku 1970 byla zastavena osobní doprava, nákladní doprava byla po celé trati zachována ještě 4 roky. Poté celou trať koupily Uhelné sklady n.p. Semčice, které na úseku Dobrovice–Semčice provozovaly ještě dlouhá léta vlečkovou nákladní dopravu. Úsek Semčice–Žerčice využívala firma Škoda k odstavování patrových vozů. Kolej z Žerčic do Rokytňan poté již nebyla udržována, dokonce byla v místě pískovny u Ujkovic přerušena. Roku 2002 byla nákladní doprava úplně zastavena, a to jak s uhlím, tak s prázdnými patrovými vozy. A od této doby už trať jen chátrá, v roce 2003 byly koleje v úseku SemčiceŽerčice vytrhány. Kolejiště stanice Dobrovice město je využíváno cukrovarem a okolní plochy byly změněny na překladiště osobních automobilů Škoda.

Navazující tratě[editovat | editovat zdroj]

Rokytňany[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]