Římskokatolická církev v Koreji

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Korejské diecéze
Církevní provincie v Koreji (modře soulská, oranžově Kwangdžu, světle zeleně Tegu, tmavě zeleně územní opatství Tŏkwon)

Římskokatolická církev v Koreji je největší organizovanou křesťanskou církví na území Korejského poloostrova. Hlásí se k ní přibližně 10,5% populace v Jižní Koreji (protestantů je přibližně o 2% více, jsou ale rozděleni do více církví). V Severní Koreji nelze přesný počet zjistit kvůli perzekucím ze strany státu.

Na rozdíl od politického rozdělení poloostrova na dva státy, z církevního pohledu není Korea rozdělená; všechna severokorejská biskupství jsou sufragány arcibiskupství v Soulu (jejíž území se nachází na území obou států).

Struktura[editovat | editovat zdroj]

Na území Korejského poloostrova se nachází 17 biskupství a arcibiskupství, rozčleněných do tří církevních provincií. Jako subjekt bezprostředně podřízený Svatému stolci je 1 územní opatství a Vojenský ordinariát, působící v Jižní Koreji.

Církevní provincie Kwangdžu[editovat | editovat zdroj]

Soulská církevní provincie[editovat | editovat zdroj]

Církevní provincie Tegu[editovat | editovat zdroj]

Diecéze bezprostředně podřízené Svatému Stolci[editovat | editovat zdroj]

Jižní Korea[editovat | editovat zdroj]

Přibližně 11,0% obyvatel Jižní Koreje se hlásí ke katolické víře, s druhou největší katolickou komunitou v Asii (po Filipínách), která má stále rostoucí tendenci.[1][2]

Severní Korea[editovat | editovat zdroj]

Severní Korea de iure uznává náboženskou pluralitu, de facto se jedná o ateistický stát, který křesťany tvrdě pronásleduje od roku 1948, kdy se chopil moci diktátor Kim Ir-sen. Došlo k nejhoršímu tažení proti křesťanům ve 20. století. Do té doby tvořili křesťané 13 % z celkového počtu obyvatel a Pchjongjang byl kdysi nazýván „Jeruzalém Východu“.[3] Následně byl v zemi zaveden myšlenkový systém Čučche, který je uplatňován i v současné době.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Roman Catholicism in Korea na anglické Wikipedii.

  1. Počet jihokorejských katolíků roste [online]. rcmonitor.cz [cit. 2016-08-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-04-10. 
  2. Proč je křesťanství úspěšné v Jižní Koreji? [online]. rozhlas.cz [cit. 2017-01-08]. Dostupné online. 
  3. Pamatuju si je všechny! Obyčejné životy v Severní Koreji [online]. babylonrevue.cz, aut. Josef Mlejnek [cit. 2017-01-08]. Dostupné online. 
  4. Severní Korea: křesťané a mučedníci [online]. rozhlas.cz [cit. 2016-08-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]