Řecký salát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řecký salát
Základní informace
Místo původuŘecko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Varianta s olivami a sýrem

Řecký salát (řecky: χωριάτικη σαλάτα – „venkovský salát“ – nebo θερινή σαλάτα – „letní salát“) je populární součást řecké kuchyně. Tento salát se připravuje z hrubě nasekaných kusů rajčat, nakrájené okurky, cibule, sýru feta a oliv, běžně se pak dochucuje solí a oreganem a zalévá olivovým olejem. Někdy se do salátu přidávají také kapary.

Mimo Řecko[editovat | editovat zdroj]

Mimo Řecko může být "řecký salát" salát s přísadami řeckého původu, ačkoli původní pokrm se vyznačuje absencí listů hlávkového salátu.[1] Mezitím se verze bez listů salátu může nazývat choriatiki, "selský salát" nebo "vesnický salát".[2]

Ve většině evropských zemí, včetně Spojeného království, se však pokrm obecně podobá originálu, i když často s jinými než řeckými náhražkami, například s jiným sýrem (Obdobného typu, v ČR např. balkánský sýr), protože sýr feta má status chráněného označení původu.[3][4] Nejstandardnějšími prvky řeckého salátu v americkém stylu jsou listový salát, rajčata, feta (často se podává v podobě několika kostek smíchaných se zeleninou) a olivy,[5] ale běžné jsou okurky, peroncini (nakládané feferonky), papriky, cibule, redis, dolmade a ančovičky / sardinky.[6] V minulém století byly v angličtině nazývány "řeckými" i různé další saláty, včetně těch, které s řeckou kuchyní nemají žádnou zjevnou souvislost.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Greek Salad and Pink Greek Dressing, My Meal For Meatless Monday. gonetapott.blogspot.com [online]. [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. 
  2. Horiatiki-Style Greek Salads Are Served Without One Main Ingredient. www.tastingtable.com [online]. [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. 
  3. American greek salad with lettuce. kalynskitchen.com [online]. [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. 
  4. Food Of Greece – The Ultimate Greek Food Guide With 50 Dishes!. realgreekexperiences.com [online]. [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. 
  5. The Greek Salad Gala: A Mediterranean Medley to Savor. thatwasfresh.com [online]. [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. 
  6. Greek Salad Recipe. healthyrecipes101.com [online]. [cit. 2023-10-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]