Čihadlo (Hřebeny)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čihadlo
Čihadlo z Chuchelského háje, nejvyšší bod v levé části hřebene
Čihadlo z Chuchelského háje, nejvyšší bod v levé části hřebene

Vrchol388 m n. m.
Prominence46 m ↓ nad Točenským potokem
Izolace1,8 km → Hradiště
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříBrdská vrchovina / Hřebeny / Kopaninská vrchovina
Souřadnice
Čihadlo
Čihadlo
PovodíVltava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čihadlo je vrch o nadmořské výšce 388 m[1] (často též uváděno 385 m n. m.[2][3]) v katastrálním území Točná na území pražské městské části Praha 12, jejímž je nejvyšším bodem.[3] Také se jedná o nejvyšší samostatný vrchol (s prominencí alespoň 15 metrů) Prahy, přestože vedlejší vrchol Kopanina má nadmořskou výšku 390 m. n. m a Teleček (který ale není vrcholem, ale jen spočinkem) je nejvyšším bodem metropole.[4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vrch Čihadlo se rozkládá nad pravým břehem Vltavy, asi 2 kilometry vzdálené, s nadmořskou výškou hladiny kolem 190 m, ke které se svažuje svými západními, relativně prudkými svahy zalesněnými smíšeným lesem.

Jihozápadní skalnaté svahy s porostem zakrslých dubů letních a suťovisky prudce spadají do údolí Kálek, kterou prochází asfaltová místní komunikace Branišovská spojující Točnou s Komořany, a kterým protéká Závistský potok, jenž odděluje Čihadlo od hřebenu vrchu Šance se stejnojmennou přírodní rezervací (tato jižní a západní část Čihadla je součástí přírodní rezervace) a keltským oppidem.

Na jižním úbočí se rozkládá pražská ves Točná, jejíž název se občas přenáší na i celý vrch a lokalitu. Jihovýchodní, východní a severovýchodní úbočí plynule přechází ve zvlněný terén jihovýchodního okraje Prahy a oblasti kolem Dolních Břežan v nadmořských výškách kolem 330 metrů.

Ve výšce asi 300 m n. m. se odlesněné temeno vrchu zplošťuje, v jen mírně skloněném severním svahu je umístěno letiště Točná s travnatou drahou. V úbočí nad letištěm vstupuje Pražský okruh do Komořanského tunelu.

Zde pak vystupuje vyvýšený podlouhlý vrcholek, na němž se nachází samotná kóta 388 m n. m. Na tomto částečně zalesněném vrcholku byl v 70.90. letech umístěn 11. protiletadlový raketový oddíl Točná 71. protiletadlové raketové brigády protivzdušné obrany hlavního města Prahy.[5] Od prvního desetiletí 21. století patří týlová část areálu 11. PLRO Vysoké škole ekonomické v Praze, která jej užívá jako školící a rekreační středisko a depozitář knihovny.[6]

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Severovýchodní úbočí vrcholu, zejména prostor kolem cesty vedoucí od silnice do Cholupic k lokalitě nazývané Nouzov, poskytuje dobrý výhled na celou Prahu a hory v severních Čechách. Dobře je viditelný např. Pražský hrad, vrchy Petřín a Ládví atd. Za příznivé viditelnosti je možno pozorovat horu Říp (46 km vzdálený), horu Sedlo (69 km vzdálené) a Bukovou horu (78 km vzdálená) v Českém středohoří, vrchy Ronov, Vlhošť, Ralsko, Vrátenská hora, Bezděz aj. v Ralské pahorkatině, 92 km vzdálený Ještěd a celý hřeben Krkonoš i s nejvyšší horou Sněžkou vzdálenou 125 km.[7]

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Vrch Čihadlo tvoří nejvýchodnější a nejsevernější výspu geomorfologického celku Brdská vrchovina. Čihadlo patří do geomorfologického celku Brdská vrchovina, podcelku Hřebeny a okrsku Kopaninská vrchovina. Společně se sousedními vrchy Šance a Hradiště tvoří jedinou část Hřebenů na pravém břehu Vltavy. Kolem vrchu vede zelená turistická značená trasa 3129 z Malé Chuchle k Hálkovu pomníku v Dolních Břežanech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa ČR 1:50 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-03-08]. Dostupné online. 
  2. Archivovaná kopie. envis.praha-mesto.cz [online]. [cit. 2012-04-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-03-07. 
  3. a b http://www.praha12.cz/priroda-a-zelen/ds-1133/p1=1542
  4. Čihadlo (388 m n.m.). Vrcholovka.cz [online]. [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. 
  5. http://www.fortifikace.net/pov_pvos_71_plrb_praha.html
  6. http://www.ilist.cz/clanky/skolici-stredisko-tocna
  7. http://www.udeuschle.selfhost.pro – simulace panoramatu z Čihadla

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]