Čertí jezírko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čertí jezírko
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký kraj
OkresMost
Čertí jezírko
Čertí jezírko
Zeměpisné souřadnice
Ostatní
Přítok vodyPekelský potok
Odtok vodyPekelský potok
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Čertí jezírko je zaniklá vodní nádrž v Pekelském dole, vzniklá přehrazením Pekelského potoka, asi 1,5 km na sever od města Meziboří.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Její vybudování pravděpodobně souvisí s prudkým rozvojem manufaktur a mlýnů v Šumném dole v 18. století. Množství vody ze zde protékajícího Bílého potoka zřejmě přestávalo, především v době sucha, stačit, a proto muselo dojít k regulaci okolních přítoků. Nádrž sloužila jako zásobárna vody pro výrobu a pohon strojů v těchto továrnách. Doba zániku není známá, je možné, že k tomu došlo ještě v 18. století. Zbývá z ní pouze protržená hráz a dno bývalé nádrže postupně zarůstá.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Nejsnazší dostupnost je od informační tabule Geologie Krušných hor na NS Tesařova cesta neznačenou lesní cestou mířící doprava. Cesta pokračuje podél Pekelského potoka po dlážděné cestě údolím a okolo vodárenských staveb až ke zbytkům nádrže.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]