Stará Dyje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Černá Dyje)
Stará Dyje
Stará Dyje u Janova hradu
Stará Dyje u Janova hradu
Základní informace
Délka tokucca 9 km
SvětadílEvropa
Zdrojnice
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Jihomoravský kraj)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Černé moře, Dunaj, Morava, Dyje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stará Dyje, též Černá Dyje, je odstavené rameno řeky Dyje v Lednicko-valtickém areálu poblíž obce Ledniceokrese BřeclavJihomoravském kraji. Jedná se o původní, neregulovaný tok Dyje, nyní tvořící její vedlejší rameno, které začíná přibližně u obelisku a meandruje kolem minaretu a Janova hradu až po nedaleké stavidlo, kde ústí zpět do regulovaného koryta Dyje.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Délka koryta činí cca 7 km. Při přelití vody přes přeliv u obce Bulhary dochází k vystoupení vod tohoto koryta z břehů a to díky soustavě různých kanálů a járků, které jsou s ním propojeny do jedné soustavy. Stálá hladina je udržována stavidlemJanova hradu a přítokem přes náhon k bývalé malá vodní elektrárna, menší část tvoří průsaky, deště a povodňové vody.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Jediným významným přítokem je z pravé strany náhon Zámecká Dyje.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Dolní část toku od minaretu po Janův hrad je spolu s částí Zámecké Dyje využívána pro turistickou plavbu,[1] jedná se o účelovou vodní cestu.[2] Na Staré Dyji se nachází neveřejná přístaviště Minaret a Janohrad, která jsou určena pro osobní lodní dopravu.[3]

Živočichové[editovat | editovat zdroj]

Několikrát zde byla zaznamenána želva bahenní.[4] Dále se zde vyskytují bobři,[5] kteří v poslední době[kdy?] působí v regionu značné škody.[zdroj⁠?]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Novinky.cz – Spící Lednici rozehřívá v zimě loď Arnoštek. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2010-06-03]. Dostupné online. 
  2. Vyhláška Ministerstva dopravy č. 222/1995 Sb., o vodních cestách, plavebním provozu v přístavech, společné havárii a dopravě nebezpečných věcí, § 3. [cit. 2023-12-02]. Dostupné online.
  3. Seznam přístavišť [online]. Plavebniurad.cz [cit. 2023-12-02]. Dostupné online. 
  4. Moskyt.net – Lednicko-valtický areál [online]. [cit. 2010-06-03]. Dostupné online. 
  5. Severské listy – Návrat bobrů do České republiky [online]. [cit. 2010-06-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-10-21. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]