Čabajská klobása

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čabajská klobása
Základní informace
Místo původuMaďarsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čabajská klobása nebo čabajka (maďarsky Csabai kolbász) je uzenina typická pro maďarskou kuchyni. Vyznačuje se sytě červenou barvou a specifickou ostrou chutí. Začali ji vyrábět v 18. století slovenští přistěhovalci ve městě Békéscsaba a okolí (zvláště vynikl po roce 1858 výrobek jatek ve městě Gyula, takže se někdy používá pro čabajku také označení Gyulai).

Vyrábí se z vepřového (dvě třetiny libového a třetina bůčku), pokud možno plemene mangalica, které se naloží do soli a cukru a nechá v chladu několik dní marinovat. Pak se pomele a dochutí mletou paprikou (půl sladké a půl pálivé), česnekem a kmínem. Do pravé čabajky se nepřidává žádný pepř. Směs se dobře upěchuje do přírodních střívek a vyudí studeným kouřem z dřeva ovocných stromů (někteří výrobci používají bukové dřevo). Proces uzení a sušení trvá 2 až 6 týdnů v závislosti na typu klobásy. Čabajka má být dlouhá nejméně 20 cm a tak suchá, aby šla lámat rukou. Tradičně se převazuje stuhou v podobě maďarské trikolóry. Konzumuje se zastudena s chlebem a červeným vínem nebo se používá k dochucení masitých pokrmů, např. různých závitků. Tradiční čabajská klobása je výrazem jedinečných kombinací odborných znalostí masa, uzenářství, historie a geografie regionu. Evropská komise udělila výrobku certifikát PGI (chráněné zeměpisné označení) dne 18. června 2010 pod názvy „Csabai kolbász / Csabai vastagkolbász“ (tj. „Čabajská klobása“ / „Čabajská hrubá klobása“).[1]

Každý rok v říjnu se na počest čabajky koná Klobásový festival v Békéscsabě (maďarsky Csabai kolbászfesztivál).

.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Výrazem „Čabajka“ se slangově také označovaly autobusy Ikarus 280.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Csabahus. www.csabahus.hu [online]. [cit. 2021-09-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-05-05. 
  2. BERNÝ, Aleš. „Čabajka“ přiveze pražskou MHD do Kutné Hory a Poděbrad. iDNES.cz [online]. 2012-06-07 [cit. 2015-06-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]