Válečka prapořitá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVálečka prapořitá
alternativní popis obrázku chybí
Ilustrace válečky prapořité (Brachypodium pinnatum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďlipnicovité (Poaceae)
Rodválečka (Brychypodium)
Binomické jméno
Brachypodium pinnatum
(L.) P.Beauv., 1812
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Válečka prapořitá (Brachypodium pinnatum; syn. Festuca pinnata, Triticum pinnatum) je tráva z čeledi lipnicovitých (Poaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Válečka prapořitá je tráva, která netvoří trsy. Dorůstá výšky až 1 m. Listy jsou dlouhé, tuhé, hojně chlupaté; kolínka jsou taktéž mírně chlupatá. Květenství je vzpřímený lichoklas (hrozen klásků), který obsahuje 6–12 jednotlivých válcovitých klásků.[1] Vzpřímené klásky v době květu odstávají, osiny jsou krátké. Válečka prapořitá kvete od června do září.[2]

Stanoviště, rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Preferuje humózní, sušší, často i vápenité půdy.[1] V ČR se vyskytuje hojně na většině území kromě vysokých sudetských pohoří, ale pouze zřídka na Českomoravské vrchovině a na Třeboňsku. Tvoří konstantní dominantu společenstev širokolistých suchých trávníků (svazy Bromion erecti, Cirsio-Brachypodion pinnati) a teplomilných lesních lemů, roste též v ostatních typech suchých luk, v křovinách, teplomilných doubravách a borových lesích. Těžiště výskytu tohoto druhu je v Evropě (zejména střední, východní a severní Evropa), druh se ale vyskytuje i v západní Asii a na Sibiři, druhotně byl zavlečen na západní pobřeží Severní Ameriky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BRACHYPODIUM PINNATUM (L.) P. B. – válečka prapořitá / mrvica peristá [online]. Petr Krása [cit. 2011-07-03]. Dostupné online. 
  2. ČIHAŘ, Jiří a kol. Příroda v ČSSR. 2. vyd. Praha: Práce, 1978. S. 308. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]