Sleziník nepravý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSleziník nepravý
alternativní popis obrázku chybí
Sleziník nepravý (Asplenium adulterinum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkapraďorosty (Monilophyta)
Třídakapradiny (Polypodiopsida)
Řádosladičotvaré (Polypodiales)
Čeleďsleziníkovité (Aspleniaceae)
Rodsleziník (Asplenium)
Binomické jméno
Asplenium adulterinum
Milde, 1865
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sleziník nepravý (Asplenium adulterinum), též sleziník klamný, je vytrvalá kapradina z čeledi sleziníkovité (Aspleniaceae), která dorůstá výšky až 20 cm. Její výskyt je omezen na hadcové oblasti.


Popis[editovat | editovat zdroj]

Sleziník nepravý je vytrvalá, malá kapradina dosahující výšky 10 až 20 cm. Má vystoupavý oddenek, který je hustě pokrytý bázemi odumřelých listů a plevinami. Listy vyrůstají v hustém trsu, většinou jako přezimující vstřícné nebo střídavé. Jejich tvar je okrouhlý nebo široce vejčitý, bývají 4 – 6 mm dlouhé a tmavě zelené. Řapík a vřeteno listu jsou do tří čtvrtin duté a černohnědé, v horní části zelené a měkké. Podlouhlé až čárkovité výtrusnicové kupky vyrůstají po 3 až 8 na jednom lístku. Jejich výtrusy mají světle hnědou barvu a dozrávají v průběhu léta (nejčastěji červenec až září).

Rozšíření a stanoviště[editovat | editovat zdroj]

Sleziník nepravý roste pouze ve střední Evropě a na jihovýchodě Evropy, ojediněle ve Skandinávii. V Česku se vyskytuje pouze ve středních a vyšších polohách na hadcích v západních Čechách (hadce Slavkovského lesa), na Českomoravské vrchovině, v Rychlebských horách a v okolí Mohelna. Na Slovensku roste v Sedlici u Prešova. Pro růst vyhledává holé skály nebo polozastíněné štěrbiny.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Rostlina roste pouze v chráněných územích. Pro svůj ojedinělý a specializovaný výskyt patří mezi kriticky ohrožené druhy (C1) a zároveň je ve stejném stupni chráněna zákonem.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]