Puchýřník hladký

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPuchýřník hladký
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkapraďorosty (Monilophyta)
Třídakapradiny (Polypodiopsida)
Řádosladičotvaré (Polypodiales)
Čeleďpuchýřníkovité (Cystopteridaceae)
Rodpuchýřník (Cystopteris)
Binomické jméno
Cystopteris dickieana
Sim
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Puchýřník hladký (Cystopteris dickieana) je nižší, vytrvalá kapradina z čeledi puchýřníkovité (Cystopteridaceae), patřící mezi kriticky ohrožené rostliny v České republice.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Puchýřník hladký je drobnější opadavá kapradina nepřerůstající 15 cm. Oproti jiným druhům puchýřníků působí tato rostlinka celistvě, což je způsobeno bližším postavením listů. Z poléhavého, krátkého a silného oddenku vyrůstá stonek. Postavení listů na stonku je vstřícné a vzájemně se horizontálně překrývají. Složené listy jsou tvořeny dvakrát lichozpeřenou čepelí, která se postupem času od stonku šikmo odklání. Lístky složeného listu přímo přisedají k vřetenu, mají laločnatě členěnou čepel s jemnými zářezy na okraji. Na každé straně vřeténka se může objevit až 15 lístků. Na spodní straně listů vyrůstají výtrusnice se sporami, které jsou nevýrazně bradavičnaté až žebernaté.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Upřednostňuje prostředí s chladnějším podnebím a místa s bazickým charakterem např. vápenité podloží. Můžeme ho spatřit na stinných místech, v roklinách, skalních štěrbinách, jeskynních vchodech a pod převisy.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se na severní polokouli. Objevuje se ve vlhkých horských oblastech Velké Británie a Irska. V malé míře byl nalezen např. ve Švýcarsku a Skandinávii, kde je poměrně vzácný. První známky nálezu pochází z roku 1848 z pobřeží jižně od Aberdeenu (město na východu Skotska). Někteří botanici ho označují za skotský endemit, neboť jeho taxonomické zařazení zůstává nejisté a sporné. Mnohdy došlo k záměně s puchýřníkem křehkým (Cystopteris fragilis).

V České republice byl nepatrně rozšířen v Krkonoších na vápenatých podkladech.

Ohrožení a ochrana[editovat | editovat zdroj]

Puchýřník hladký je zařazen mezi kriticky ohrožené taxony cévnatých rostlin v České republice (C1) [1]. Tato kategorie je shodná s mezinárodní kategorií ohrožených rostlin IUCN CR - Cricitally Endangered.

Záměna[editovat | editovat zdroj]

Puchýřník hladký je kapradina nepříliš rozšířená. Dochází k časté záměně s puchýřníkem křehkým (Cystopteris fragilis). Puchýřník hladký má daleko bližší postavení listů na stonku oproti puchýřníku křehkému. Hlavním odlišným znakem jsou spory - puchýřník hladký má bradavičnaté až žebernaté, kdežto puchýřník křehký má spory s osténkami.

Avšak tyto znaky nejsou dostatečné pro zjištění přesného původu a taxonomického zařazení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Tutin ,T.G., Burgen, N.A., Walters, S.M., Heywood, V.H., Valentine, D.H., Webb, D.A.: Flora Europaea Volume 1: Cambridge University, 1964.
  • Prof. Dr. Wilmanns, Ottilie.: Die Farnpfalnzen Zentraleuropas,1998. ISBN 3-437-30223-X
  • Moore, T., F.L.S., F.H.S.: British ferns and Their allies
  • Preston, C. D., Pearman, D. A., Dines, T. D.: New Atlas of the British and Irish flora: Oxford Univerzity press, 2002. ISBN 0-19-851067-5

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]