Prorostlík prutnatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxProrostlík prutnatý
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmiříkotvaré (Apiales)
Čeleďmiříkovité (Apiaceae)
Rodprorostlík (Bupleurum)
Binomické jméno
Bupleurum affine
Sadler
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prorostlík prutnatý (Bupleurum affine) je vzácná planě rostoucí rostlina, jeden z mnoha druhů rodu prorostlík.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Poměrně teplomilný druh rozšířený od Malé Asie a Ukrajiny západním směrem přes Balkán po Apeninský poloostrov, Panonii a na severu po Rakousko a Českou republiku, která tvoří jeho severozápadní hranici rozšíření. Stanoviště prorostlíka prutnatého se většinou nachází na výslunných stráních, kde vyrůstá po obvodu polí, v řídkých křovinách nebo na okrajích lesů, nevadí mu ani kamenitá půda. Roste řídce od nížin až po vyšší pahorkatiny a převážně na zásaditých půdách v termofytiku i mezofytiku. Je součásti vegetace svazu Prunion fruticosae.[1][2][3]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se velice vzácně, v Čechách vyrůstá pouze v okolí Vraného nad Vltavou, na vrchu Doutnáč a na Moravě jen v údolí Dyje poblíž Znojma. Jeho místa výskytu jsou nejvíce ohrožována změnami v obhospodařování půdy. Prorostlík prutnatý je hodnocen jako kriticky ohrožený druh.[3][4][5][6]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednoletá bylina s hladkou, hranatou, až 3 mm silnou lodyhou dorůstá do výšky 30 až 100 cm. V horní polovině lodyhy, rostoucí z dřevnatějícího kořene, vyrůstají prutovité boční větvičky dosahující někdy délky až 20 cm. Lodyhu objímající střídavé, přisedlé, tmavozelené, kopinaté listy jsou jen asi 5 mm široké, mají nápadnou prostřední žilku a nerovný okraj. V době kvetení již často usychají.

Drobné, žluté nebo načervenalé oboupohlavné květy jsou sdruženy do okolíčků, s nestejně dlouhými stopkami (0,5 až 5 cm), které vytvářejí složené květenství okolík. Okolíčky jsou tvořeny 4 až 6 květy s krátkými stopkami. Kromě plně vyvinutých okolíků na koncích větví se 4 až 7 okolíčky dále vyrůstají z úžlabí listů drobné okolíky složené z 1 až 3 okolíčků. Květy mají po 5 kališních i korunních lístcích. V květu je dále 5 tyčinek s krátkými nitkamiprašníky. Ze spodního semeníku vyrůstají dvě čnělkydivergentními bliznami. Obaly (listeny pod okolíkem) i obalíčky (listeny pod okolíčky) jsou drobné, mají kopinatý tvar, zřetelnou hlavní žilku a jsou světle olemovány.

Kvete v červenci až srpnu, květy jsou protandrické (pyl dozrává dříve než vajíčka), opylovány jsou hmyzem. Plody, dvounažky dlouhé 2,2 mm a široké 1,8 mm dozrávají v září až listopadu. Jsou válcovité, žebernaté, ale mezi žebry zcela hladké. Rostliny se rozmnožují výhradně semeny.[2][3][7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ZICHA, Ondřej. BioLib.cz: Prorostlík prutnatý [online]. Ondřej Zicha, BioLib.cz, rev. 18.10.2004 [cit. 2012-04-24]. Dostupné online. 
  2. a b ELIÁŠ, Pavel. BOTANY.cz: Prorostlík prutnatý [online]. BOTANY.cz, rev. 07.07.2007 [cit. 2012-04-24]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. a b c Portál Informačního systému ochrany přírody: Prorostlík prutnatý [online]. ISOP, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Praha-Chodov [cit. 2012-04-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 
  4. Vyhláška MŽP ČR č. 395/1992 Sb. [online]. Ministerstvo životního prostředí ČR [cit. 2012-04-24]. Dostupné online. 
  5. PROCHÁZKA, František. Černý a červený seznam cévnatých rostlin České republiky [online]. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2001 [cit. 2012-04-24]. Dostupné online. ISBN 80-86064-52-2. 
  6. CIBULKA, Radim. Salvia-os.cz: Prorostlík prutnatý [online]. Salvia - ekologický institut, z.s., rev. 10.01.2014 [cit. 2017-04-18]. Dostupné online. 
  7. SNOGERUP, Sven; SNOGERUP, Britt. Willdenowia 31 – 2001: Bupleurum L. (Umbelliferae) in Europe [online]. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem, Freie Universität Berlin, DE, rev. 2001 [cit. 2012-04-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-06-29. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]