Matematik

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Matematik je osoba, jejíž primární oblastí, kterou studuje a zkoumá, je matematika. Jinými slovy, matematik je osoba, která přináší nové poznatky na poli matematiky, např. nová pravidla a principy. Lidé, kteří pouze aplikují matematickou teorii, obvykle nejsou chápáni jako matematici. Jsou to inženýři, ekonomové, fyzici, počítačoví specialisté apod.[1] Ženy se nestávají tak často matematičkami, protože jako dívky mají lepší čtenářské schopnosti.[2]

Již malé děti jsou schopné chápat dělení.[3]

Matematika je založena na matematických důkazech. Pravdivost nové teorie je odvozena od již existujících pravdivých tvrzení. Na rozdíl od některých jiných věd není základní metodou výzkumu v matematice provádění praktických experimentů. Počítačové a jiné praktické experimenty nejčastěji slouží k ověřování, zda se postupuje při tvorbě nové teorie správným směrem. Experiment není regulérní matematický důkaz.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ASSOCIATES, American; NEGEV, Ben-Gurion University of the. New theory debunks consensus that math abilities are innate. medicalxpress.com [online]. [cit. 2024-04-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. YIRKA, Bob; PHYS.ORG. Study suggests girls' advantage in reading explains gender gap in math fields. phys.org [online]. [cit. 2024-04-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. FRONTIERS. Children may instinctively know how to do division even before hitting the books, study finds. medicalxpress.com [online]. [cit. 2024-04-05]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]