Majordomus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Majordomus hotelu Deux Magots v Paříži
Pipin III. Krátký měl tak silnou pozici majordoma, že svrhnul krále Childericha III. a sám se prohlásil králem

Majordomus, zkráceně též majordom je titul správce nemovitosti, zodpovědný za vedení a chod domácnosti, residence, či hotelu. Dohlíží na veškerý zaměstnaný personál, aby prováděl své úkoly správně a efektivně. V raném středověku byl titulem majordoma označen správce šlechtického dvora nebo královského dvora, který byl nadřízeným veškerého služebnictva. Ve Franské říši byli majordomové správci královského paláce, kteří v důsledku úpadku dynastie Merovejců na sebe postupně převzali nejen další práva, ale i moc panovníka. Někteří z nich se svými činy proslavili a vešli do dějin.[1] Do francouzštiny se titul překládal jako maire du palais. V přeneseném významu pak bylo toto slovo ještě donedávna užíváno jako synonymum pro statutárního správce nějakého domu, panovnického dvora či velké domácnosti, kde majordomus zodpovídá za práci veškerého služebnictva.

Významní majordomové[editovat | editovat zdroj]

Majordomové ve Franské říši v důsledku úpadku dynastie Merovejců postupně přebírali všechna práva a moc panovníka. Ustanovovali úředníky, vydávali listiny, zákony a vedli války jménem panovníka. Jeden z nejvýznamnějších franských majordomů byl Karel Martel, který roku 732 zastavil arabskou expanzi do Evropy v bitvě u Tours, též známé jako bitva u Poitiers. Po vítězné bitvě byli Arabové vytlačeni zpět za Pyreneje. Po jeho smrti v roce 741 jeho syn Pipin krátký získal natolik silnou pozici majordoma, že s pomocí papeže v roce 751 svrhnul posledního merovejského panovníka Childericha III. a prohlásil se králem z dynastie Karlovců. Úřad majordoma královského paláce byl následně zrušen.

Možná etymologie slova[editovat | editovat zdroj]

Jedná se zjevně o složeninu z latinských slov major (hlavní, vrchní, první) a domus (hospodářství, dům, palác) - tedy první člověk či správce v nějakém domě.

Slovo dům, latinsky domus nebo familia, řecky oikos znamená původně celé hospodářství jako samostatnou jednotku v čele s hospodářem, dále jeho rodinu, nesvobodnou čeleď či otroky, dobytek, půdu i budovy.[2] Později také palác či panovnický dvůr a odtud jako metafora také širší panovnickou rodinu a domácnost. Do tohoto domu obvykle patřili všichni legitimní potomkové vládnoucího rodu, např. Habsburský dům, což byl pojem, jenž souhrnně zahrnoval všechny habsburské arcivévody včetně jejich manželek a neprovdaných arcivévodkyň.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kdo je to Majordomus? Co znamená slovo, jaký má význam? Historie [online]. [cit. 2021-03-10]. Dostupné online. 
  2. SVOBODA, Ludvík. Encyklopedie antiky. [s.l.]: Academia, 1973. Dostupné online. Kapitola Familia a Oikos. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]