Putování s dinosaury: Gigantičtí ještěři

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Putování s dinosaury: Gigantičtí ještěři
Původní názevThe Walking with Dinosaurs Special: Chased by Dinosaurs
ŽánryDokumentární, dobrodružný
ScénářJasper James
Tim Haines
RežieJasper James (1 epizoda)
Tim Haines (1 epizoda)
HrajíNigel Marven
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Počet dílů2
Obvyklá délka29 minut
Produkce a štáb
ProducentTim Haines
Jasper James
Adam Kemp
Gaynelle Evans
KameraClaire Allistone
Paul Jenkins
HudbaBen Bartlett
StřihAndrew Wilks
Produkční
společnost
Impossible Pictures
DistributorBBC Worldwide
Premiérové vysílání
StaniceBBC
Vysíláno30. prosince 2002
Putování s dinosaury: Gigantičtí ještěři na ČSFD, Kinoboxu, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Putování s dinosaury: Gigantičtí ještěři (v anglickém originále The Walking with dinosaurs special: Chased by dinosaurs) je pokračováním úspěšné dokumentární série Putování s dinosaury (Walking with dinosaurs). Od prvotní série se však liší tím, že má průvodce, jímž je přírodovědec Nigel Marven. Dokument byl natočen ve dvou dílech: Země obrů a Obří dráp. Na tento speciál dále navazuje cyklus Monstra pravěkých oceánů.

Části[editovat | editovat zdroj]

Země obrů[editovat | editovat zdroj]

Nigel vysedává na opuštěném prostranství u tábora. Nedaleko od něj leží kostra obřího sauropoda argentinosaura. Poté se setká s mladým jedincem u jezera. Tam je napaden pravěkým krokodýlem rodu Sarcosuchus. U skal se setkává se stádem makrogryfosaurů, popsaných jako Iguanodon. Ve snaze objevit migrační trasu argentinosaurů dojede autem až na pláž , kde najde kolonie ptakoještěrů. Večer pak zjistí, že v jeho táboře řádil predátor. Druhý den stopuje dravce v lese a nakonec giganotosaura najde. Nakonec pozoruje souboj argentinosaura se smečkou giganotosaurů a vypravuje se za stádem. Stádo zastaví u jezera, kde naklade vejce a na konci je Nigel opět napaden sarkosuchem.

Obří dráp[editovat | editovat zdroj]

Dráp obřího terizinosaura, dlouhý 75 centimetrů, se stal námětem pro další část. Nigel se vydává do pouště Nemegt ve vnitřním Mongolsku. Tam se setká s býložravými saurolofy a kolonií protoceratopsů. Usoudí, že v deštném pralese by mohl mít při pátrání po majiteli obřího drápu více štěstí. Najde zabijácké velociraptory a zjistí, jakým způsobem zabíjejí svou kořist. Nakonec je nucen zbudovat si v nebezpečném lese tábor, v noci polapí jednoho mononyka, ale hned ho zase pustí. Ráno najde kostry embryí terizinosaurů ve vykradeném hnízdišti. U skladkovodního jezera se mu nakonec podaří najít terizinosaury a zjistí, že jsou to býložravci. Proběhne také souboj terizinosaura s obřím tyranosauridem tarbosaurem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]