Jan Hřebejk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Jan Hřebejk
Narození27. června 1967 (56 let)
Československo Praha, Československo
Alma materAkademie múzických umění v Praze
Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze
Povolánífilmový režisér, scenárista a režisér
Partner(ka)Lenka Hřebejková
DětiJonáš Hřebejk, Antonie Hřebejková
OceněníČeský lev 3×, nominace: Oscar za cizojazyčný film
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikicitátů citáty na Wikicitátech
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Jan Hřebejk na Noci filmových nadějí v roce 2008

Jan Hřebejk (* 27. června 1967, Praha) je český filmový, televizní a divadelní režisér.

Život a ocenění[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval Akademické gymnázium ve Štěpánské ulici a v roce 1991 scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Zabývá se filmovou, televizní a divadelní režií. Za své filmy získal doposud třikrát Českého lva, a to za tituly Horem pádem, Musíme si pomáhat (nominace na Oscara za nejlepší cizojazyčný film) a Šakalí léta.

Politické názory a aktivity[editovat | editovat zdroj]

Po prezidentských volbách na jaře 2013, ve kterých podporoval Karla Schwarzenberga, řekl v televizi Prima: „Rudá a hnědá prasata táhnou lháře a demagoga na Hrad“.[1] Pobouřil tím voliče Miloše Zemana,[zdroj⁠?] kteří si to vztáhli na sebe,[zdroj⁠?] ale sám Hřebejk uvedl, koho tím myslel: „Voliče ani podporovatele Miloše Zemana bych nikdy za rudá a hnědá prasata neoznačil, k odlišným názorům mám většinou úctu a nejsem idiot! Ale lidem, kteří pracovali dobrovolně pro StB a ještě koncem 80. let mlátili demonstranty (jako Vladimír Zavadil, který zadal denunciantské inzeráty do Blesku), nebo pracovali jako Městský tajemník KSČ (Miroslav Šlouf), říkám rudí, a novináře sestavující seznamy Židů a Pravdoláskařů (Adam B. Bartoš), těm říkám hnědí.[zdroj⁠?]

V červnu 2018 Hřebejk oznámil, že v komunálních volbách bude kandidovat na radnici v Praze 5 za hnutí STAN (přestože v minulosti podporoval KDU-ČSL a ještě rok předtím tvrdil, že do politiky nechce)[2] a to ze čtvrtého místa. Dle Jana Farského je Hřebejk registrovaným příznivcem Starostů; co jej vedlo ke vstupu do politiky, Farský komentovat nechtěl.[3]

Jan Hřebejk na 43. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary

Filmová režie[editovat | editovat zdroj]

Scénář[editovat | editovat zdroj]

Televizní režie[editovat | editovat zdroj]

Divadelní režie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jan Hřebejk: "Rudá a hnědá prasata táhla lháře a demagoga na Hrad". Britské listy [online]. Občanské sdružení Britské listy, 29. leden 2013 [cit. 2018-07-21]. Dostupné online. ISSN 1213-1792. 
  2. KOJZAR, Petr. Hřebejkova sedlina společnosti. Názory • polemika. Haló noviny. Futura, a.s., 26. červen 2018, roč. 28, čís. 147, s. 5. Dostupné online [cit. 2018-07-16]. ISSN 1210-1494.  Archivováno 21. 7. 2018 na Wayback Machine.
  3. NĚMCOVÁ, Barbora. Režisér Hřebejk jde do politiky, kandiduje v Praze za starosty. Známe se už roky, vysvětluje Farský. Domácí. Aktuálně.cz [online]. Economia, a.s., 20. červen 2018, rev. 2018-06-20 [cit. 2018-07-21]. Dostupné online. 
  4. Je úchvatná! - Divadlo Na Jezerce. www.divadlonajezerce.cz [online]. [cit. 2021-04-13]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]