Klášter Quedlinburg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Quedlinburg
Klášter Quedlinburg
Klášter Quedlinburg
Lokalita
StátNěmeckoNěmecko Německo
MístoQuedlinburg
Souřadnice
Map
Základní informace
ZakladatelOta I. Veliký
Založení936
Odkazy
Webwww.kirchequedlinburg.de
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Klášter Quedlinburg

Klášter Quedlinburg (německy Das Stift Quedlinburg, Reichsstift Quedlinburg)[1] je románský klášter postavený ve městě Quedlinburg v Sasko-Anhaltsku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Klášter Quedlinburg patří mezi tzv. „otonské“ kláštery. Byl založen roku 936[2] královnou vdovou Matyldou z Ringelheimu a jejím synem Otou I. Velikým na počest památky čerstvě zesnulého krále Jindřicha I. Ptáčníka a celé dynastie. První představenou nového ženského kláštera se stala sama královna vdova a po ní několik dcer vládnoucích Otonů. Byl zde pohřben Jindřich Ptáčník a sama fundátorka. Klášter byl centrem stejnojmenného opatství, které existovalo jako samostatný německý stát do roku 1803.

Roku 1539 se stal klášter protestantským střediskem. V jeho čele stály nadále ženy s titulem abatyše; poslední z nich byla Žofie Albertina Švédská.

Roku 1938 klášter zabavil Himmler a proměnil ve svatyni SS, protože plánoval následovat myšlenky Jindřicha I. k expanzi na východ.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FRITSCH, Johann Heinrich. Geschichte des vormaligen Reichsstifts und der Stadt Quedlinburg. [s.l.]: Gottfr. Basse 424 s. Dostupné online. (německy) 
  2. KOLDAU, Linda Maria. Frauen-Musik-Kultur: ein Handbuch zum deutschen Sprachgebiet der Frühen Neuzeit. [s.l.]: Böhlau Verlag Köln Weimar 1222 s. Dostupné online. ISBN 9783412245054. (německy) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]