Whitechapel Gallery

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Whitechapel Gallery
Whitechapel Gallery
Whitechapel Gallery
Údaje o muzeu
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
MěstoLondýn
AdresaWhitechapel High Street, Tower Hamlets
Založeno1901
Kód památky1065820
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Whitechapel Gallery, založená roku 1901, je jednou z prvních galerií financovaných z veřejných prostředků v Londýně pro časově omezené výstavní akce.

Nachází se na ulici Whitechapel High Street v londýnském obvodu Tower Hamlets. Galerie je zaměřena na vzdělání a aktivity přesahující hranice běžných činností zajišťovaných uměleckými galeriemi. Vystavuje díla současných autorů ale stejně tak pořádá i retrospektivní expozice zaměřené na místní asijskou populaci.

V poválečné historii britského umění byla nejdůležitější akcí pořádanou v této galerii This is Tomorrow roku 1956. Iniciátorem této výstavy byla skupina Independent Group. Výstava poprvé seznámila širokou veřejnost s Pop artem a uvedla umělce, designéry a fotografy, kteří později určovali směr Swinging Sixties.

Ve druhé polovině 60. let a v 70. letech 20. století se důležité akce určující vývoj umění přesunuly do nových galerií například do Hayward Gallery, ale v 80. letech se význam Whitechapel Gallery znovu obnovil a v poslední době je plánována rekonstrukce a dostavba galerie.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]