Společnost pro trvale udržitelný život

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Společnost pro trvale udržitelný život
Právní formaspolek
Založenozáří 1992
PředsedaJiří Dlouhý
AdresaKrkonošská 1474/1, Praha, 120 00, Česko
IČO47608277
Další informace
Webhttp://www.stuz.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Spolek Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ) je dobrovolná nezisková nevládní organizace, která vznikla v září 1992 z iniciativy prvního ministra životního prostředí Československa Josefa Vavrouška.

Cíle STUŽ[editovat | editovat zdroj]

Základním cílem STUŽ je hledání cest směřujících k trvale udržitelnému vývoji lidské společnosti, k přibližování se ideálům humanismu a zároveň ideálům harmonie vztahů mezi člověkem a přírodou, s cílem zachovat život ve všech jeho formách a chránit přírodu jako celek, a to s vědomím odpovědnosti vůči dnešním i budoucím generacím. Svou činnost zaměřuje STUŽ na zkoumání a vytváření předpokladů trvale udržitelného způsobu života na místní, regionální, národní i globální úrovni. Přechod na trvalou udržitelnost chápe jako jedinou alternativu k trendům prohlubujícím ekologickou krizi. Podle STUŽ si přechod společnosti na trvale udržitelný způsob života v budoucích několika desetiletích vyžádá zásadní společenské změny. Jedním z cílů je i studium společenských aspektů a rizik předpokládaných budoucích změn.

Představitelé STUŽ[editovat | editovat zdroj]

Vedení STUŽ je tvořeno sedmičlenným předsednictvem v čele s předsedou Jiřím Dlouhým.[1]

Členy čestného předsednictva STUŽ jsou významné osobností, např. Blanka Bohdanová, Martin Bojar, Jan Cimický, Táňa Fischerová, Fedor Gál, Mikuláš Huba, Jaroslav Hutka, Jiřina Juláková, Jan Kačer, Erazim Kohák, Hana Librová, Jaroslav Stoklasa, Jana Štroblová.

Činnost STUŽ[editovat | editovat zdroj]

STUŽ vyvíjí činnost i v regionech prostřednictvím regionálních poboček a skupin (chomutovská, východočeská, karlovarská, českolipská, jihočeská) a je členem několika českých i mezinárodních asociací, např. Zeleného kruhu, European Environmental Bureau (EEB), Health and Environment Aliance (HEAL). Každý měsíc STUŽ pořádá odborné semináře pro své členy i veřejnost na aktuální témata.

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

Dvakrát ročně vydává tištěný i elektronický Zpravodaj STUŽ.[2]

Příležitostně vydává STUŽ i neperiodické publikace, např.:

Témata[editovat | editovat zdroj]

STUŽ vyjadřovala např. k projednávaným evropským směrnicím o chemické politice (REACH)[3], o odpadech[4], o kvalitě ovzduší[5] nebo o pesticidech[6], k problematice kácení stromů v okolí silnic[7] nebo k návrhu Politiky územního rozvoje[8].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vizte http://www.stuz.cz
  2. stuz.cz. www.stuz.cz [online]. [cit. 2009-10-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-09-28. 
  3. Společný projekt STUŽ a Zeleného kruhu k REACH
  4. Hlas euro poslanců pro lepší prevenci a recyklaci odpadů, proti zvýhodnění spaloven. www.stuz.cz [online]. [cit. 2007-05-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-09-27. 
  5. MŽP ignoruje doporučení WHO pro obsah prachu v ovzduší - Umírat kvůli špinavému vzduchu budou nadále tisíce lidí. www.stuz.cz [online]. [cit. 2007-05-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-09-27. 
  6. Vážná pochybení v návrhu politiky EU pro užívání pesticidů - nechrání přírodu ani zdraví lidí. www.stuz.cz [online]. [cit. 2007-05-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-09-27. 
  7. Stanovisko č. 113, k plánům na kácení stromů podél silnic. stuz.cz [online]. [cit. 2020-07-23]. Dostupné online. 
  8. Stanovisko STUŽ k pracovnímu znění Politiky územního rozvoje ČR z ledna 2008[nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]