Prachovské skály

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Prachovské skály
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Skalní věže Prachovských skal a výhled na krajinu v okolí
Skalní věže Prachovských skal a výhled na krajinu v okolí
Základní informace
Vyhlášení1. ledna 1928
Nadm. výška300–462 m n. m.
Rozloha262,44 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresJičín
UmístěníHolín (k. ú. Horní Lochov, Pařezská Lhota, Prachov), Zámostí-Blata (k. ú. Zámostí)
Souřadnice
Prachovské skály
Prachovské skály
Další informace
Kód337
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Prachovské skály jsou pískovcová skalní oblast, přírodní rezervace a součást Chráněné krajinné oblasti Český ráj, která se rozkládá zhruba 5 až 7 km severozápadně od Jičína mezi Prachovem, Pařezskou Lhotou, Dolním Lochovem a Blaty v Královéhradeckém kraji. Skalní masiv vznikl v období druhohor jako usazeniny mělkého křídového moře. Chráněné území je v péči AOPK ČR - regionálního pracoviště Liberecko.

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Geomorfologicky jsou Prachovské skály součástí celku Jičínská pahorkatina, podcelku Turnovská pahorkatina, okrsku Vyskeřská vrchovina a podokrsku Prachovská pahorkatina, jejíž jsou samostatnou geomorfologickou částí[3].

Historie osídlení[editovat | editovat zdroj]

Jsou zde archeologické nálezy dokazující, že lidé zde žili již v pravěku od doby kamenné. Celá oblast skal byla přírodní pevností slovanských kmenů, jen na několika místech doplněná valy. Uvnitř pak vznikala první sídliště.

Pravděpodobně koncem 13. století[4] vznikl na jednom z čedičových vrcholů hrad Veliš s přilehlým Velišským panstvím. O několik desítek let později se panství dostává do majetku Vartemberků a vznikají zde různé osady, koncem 15. století jsou zde jako majitelé uváděni Trčkové z Lípy. Na začátku 17. století majetek převzali Smiřičtí ze Smiřic, ovšem v roce 1625 panství převzali Valdštejnové a připojili jej k svému Frýdlantskému vévodství. Poté, co bylo ve válkách panství rozvráceno, zanikly i osady ve skalách.

Nová etapa začíná v roce 1637, když panství získal plukovník Jindřich Šlik z hraběcího rodu Šliků s majetky v západních Čechách, který byl do panského stavu povýšen císařem Zikmundem. Rod Šliků vlastnil zdejší panství až do znárodnění v roce 1948.

Roku 1866 se v blízkosti skal odehrála jedna z bitev Prusko-rakouské války, kterou Prusové ač méně početní, vyhráli.

Od sklonku 19. století se skály staly cílem horolezců i turistů. V roce 1933 se staly státní přírodní rezervací.[5].

V restitučním soudním řízení získala rodina Šliků v roce 1996 oblast zpět do svého vlastnictví a v roce 2000 zde začala provozovat služby související s cestovním ruchem.[6] Návštěvnost veřejnosti je odhadována na 300 000 lidí ročně.

Prachovské skály

Přístupnost[editovat | editovat zdroj]

Celá oblast je dobře přístupná automobily, veřejnou autobusovou dopravou a také pěšky – 7 km od Jičína po turisticky značených cestách.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • K prvnímu zdokumentování celého komplexu skal došlo již v roce 1874. Profesor jičínského gymnázia Antonín Zefyrin Maloch pomocí kompasu a metodou krokování vytvořil podrobný plánek. Výsledkem jeho práce měla být detailní mapa, která však nikdy nebyla dokončena. První trasy a významné skalní útvary vyznačili v roce 1879 Malochovi studenti, kteří také podle jeho plánku mapu Prachovských skal vydali.[7]
  • Skály byly zpopularizovány stejnojmennou písničkou Ivana Mládka.
  • Nyní jsou zde pro turisty vytvořeny tři prohlídkové okruhy. Turistická sezóna zde trvá od 1. dubna do konce října. Přístup do skal je zpoplatněn. Horolezci mají možnost zakoupit permanentku za zvýhodněnou cenu a mohou se pohybovat i mimo vyznačené cesty, musejí být ovšem členy ČHS anebo UIAA. Ve skalách se nachází řada upravených, různě pojmenovaných vyhlídek. Uprostřed skalní oblasti se nalézá přírodní koupaliště Pelíšek.
  • Hrad Pařez – skalní hrad

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda – Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006)
  4. Hrad Veliš [online]. Interregion Jičín [cit. 2013-02-19]. Dostupné online. 
  5. KROPÁČEK, Jiří; KNOB, Josef. Severní Čechy. [s.l.]: Panorama, 1981. Kapitola Český ráj, s. 144. 
  6. O Prachovských skalách [online]. J. M. Schlik, s. r. o. [cit. 2018-10-22]. Dostupné online. 
  7. A. V. Maloch a Jičín ::. www.jicinskabeseda.cz [online]. [cit. 2017-05-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-03-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]