Padrťské rybníky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Padrťské rybníky
Hořejší Padrťský rybník
Hořejší Padrťský rybník
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
Padrťské rybníky (Česko)
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rok1565 (první doložené záznamy)
Rozloha80 ha Hořejší a 38 ha Dolejší Padrťský rybník.[1]
Objemcca 1.700.000 Hořejší a cca 880.000 Dolejší Padrťský rybník[2]
Ostatní
Typsoustava rybníků
Nadm. výška640 m n. m.
Přítok vodypotoky z okolních brdských lesů
Odtok vodyKlabava, Berounka, Vltava, Labe, Severní moře
Ostrovybývalý ostrov na Dolejším Padrťském rybníku srostl s břehem [2]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Padrťské rybníky je souhrnný název pro dvojici rybníků, které leží v široké kotlině, nazývané též Padrťské údolí (dlouhé přes 10 km), v níž leží Hořejší Padrťský rybník a menší Dolejší Padrťský rybník. Nacházejí se v srdci Brdské vrchoviny, v tzv. Středních Brdech v průměrné nadmořské výšce 640 m a jsou jednou z nejcennějších součástí Chráněné krajinné oblasti Brdy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rybníky byly založeny v 16. století jako vodní rezervoár pro plavení dřeva pro hutě, rozložené na bývalém Padrťském potoce, dnes Klabavě. Dlouhou dobu byly největší vodní plochou v Plzeňském kraji.[zdroj?] Pod nimi stála ves Padrť, která byla vysídlena a následně zničena v 50. letech 20. století (spolu s dalšími brdskými obcemi) při rozšíření Vojenského újezdu Brdy. Ve své době byly vyhlášeným rekreačním místem a jezdilo sem i mnoho známých osobností. Znovu přístupné jsou rybníky od roku 2008, od roku 2016 jsou i součástí výše zmíněné CHKO Brdy.

Příroda[editovat | editovat zdroj]

V jejich okolí se vyskytuje řada chráněných rostlin a živočichů, hnízdí zde např. orel mořský, bekasina otavní, čáp černý, volavka popelavá a žije zde i vydra. Oba rybníky spolu s pobřežními porosty jsou v rámci CHKO Brdy přírodní rezervací o rozloze 200 ha, doprovázené přirozenými společenstvy podmáčených smrčin. Oblast Padrtě je navržena i do soustavy Natura 2000.

Na východních březích Hořejšího Padrťského rybníka se rozkládá rozsáhlé rašeliniště, které je však kvůli necitlivým melioračním zásahům s.p. VLS v rozpadu (VLS se snaží využívat rybníky k chovu ryb a pro ten účel snižuje kyselost vody, ovlivňovanou rašeliništěm - proto se je snaží zničit).[2]

Pod hlavními dvěma rybníky se nachází ještě další čtyři menší rybníky, u kterých kdysi stávaly mlýny a hamry.

Okolí rybníků[editovat | editovat zdroj]

Rybníky jsou napájeny spoustou bezejmenných potůčků a Zlatým potůčkem. Kolem rybníků protéká potok Klabava, který hned pod hrází Dolejšího rybníka pohlcuje výtok z rybníka. Nedaleko Chrástu u Plzně se vlévá do Berounky.

Oblast severně od rybníků, tzv. Padrťské pláně byla po řadu let součástí vesnic Padrť, Zadní Záběhlá a Přední Záběhlá a byla využívána k zemědělským účelům. Dodnes se tu setkáme s typickými vesnickými stromy jako je jabloň či hrušeň.

Asi 1300 m jižně od Hořejšího padrťského rybníka se nachází kóta 718,8 m, kde se měla být vybudována radarová základna amerického systému protiraketové obrany. Řada lidí se obávala o mikroflóru přítoků rybníků, kterou by plánovaný radar mohl poškodit.[zdroj?]

V blízkosti se nalézají také významné vrchy, jako např. Praha (862 m), druhá nejvyšší hora Brd, Paterák (814 m), Kočka (790 m), Kamenná, Palcíř (724 m), Okrouhlík (707 m) s působivými skalními útvary nedaleko vrcholu.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Od 1. června 2008 byla zpřístupněna cyklostezka z obce Trokavec kolem vrchu Okrouhlík a Skály Marie Terezie na hráz Hořejšího Padrťského rybníka a odtud až do Bukové u Rožmitálu pod Třemšínem s odbočkou do obce Teslíny.

Od roku 2017 je přístupné placené parkoviště v bývalém vojenském areálu na kraji obce Skořice. Toto parkoviště je nejvýhodnějším výchozím bodem pro turisty směřující k Padrťským rybníkům. Cena je 50 korun a parkoviště provozuje Správa CHKO Brdy.

K Padrťským rybníkům vedou tři turistické značky:

K oblíbenému turistickému cíli dojedete i na kole - po cyklostezce č. 2273 z Trokavce. Na parkovišti ve Skořici je i nabíjecí stanice pro elektrokola, na hrázi Hořejšího rybníka je turistický přístřešek s lavičkami.

Oba dva rybníky jsou prohlášeny za vodárenskou nádrž a není zde povoleno koupání ani jiné aktivity.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČÚZK, parcely 437 a 452 v katastrálním území Strašice v Brdech
  2. a b c Pavel Čámský. Padrťské rybníky. www.turistika-brdy.cz [online]. 2015-04-17 [cit. 2016-03-29]. Dostupné online.