Centrum pro otázky životního prostředí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Centrum pro otázky životního prostředí
Centrum Krystal, ve kterém COŽP sídlí
Centrum Krystal, ve kterém COŽP sídlí
SídloJosé Martího 447/2, Praha, 162 00, Česko
Souřadnice
Oficiální webwww.czp.cuni.cz
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Centrum pro otázky životního prostředí (COŽP) je pracoviště Univerzity Karlovy, organizačně podřízené přímo rektorovi. Má za úkol vyhledávat a zpracovávat informace o oblasti životního prostředí. Existuje od roku 1992.

V souladu se zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, a s Organizačním řádem UK je Centrum „vysokoškolským ústavem" Univerzity Karlovy v Praze[1]. Pracovat začalo v květnu 1992, původně jako "jiné pracoviště" Univerzity Karlovy.[2][1] Původně sídlilo na Starém Městě v prostorech koleje Petrská; v polovině roku 2000 se přestěhovalo do nového univerzitního areálu Jinonice v Praze 5 - Jinonicích, U Kříže 8, od léta 2009 sídlí v Centru Krystal ve Praze 6 - Vokovicích. V čele Centra byl od počátku do konce října 2014 profesor Bedřich Moldan.[2], od 1. listopadu 2014 vede Centrum prof. Jan Frouz.[3]

Centrum má zajišťovat poradní a expertní podporu rektorovi a dalším představitelům Univerzity, získávat, zpracovávat a zprostředkovávat informace týkající se otázek životního prostředí a udržitelného rozvoje o studijních programech, celoživotním vzdělávání a výuce realizovaných na jednotlivých fakultách a součástech Univerzity, případně i na jiných vysokých školách. Centrum má iniciovat vznik studijních programů, oborů a před­mětů, spolupracovat při jejich akreditaci a vyhledávat témata bakalářských, diplomových, rigorózních a disertačních prací a podle potřeby se podílet na výukové a další pedagogické činnosti jednotlivých fakult univerzity. Centrum má samostatně rozvíjet vědeckou a výzkumnou činnost a v této věci také spolupracovat jak s jinými pracovišti univerzity, tak i s dalšími odbornými pracovišti v České republice i v zahraničí. Důležitým úkolem je navazovat kontakty se zahraničními institucemi i odborníky v příslušných oborech. Se svými výsledky má Centrum vhodnými publikačními formami včetně elektronické průběžně seznamovat širokou občanskou i odbornou veřejnost a podle kapacitních možností být informační základnou pro dotazy, konzultace a expertizy z oblasti životního prostředí a trvale udržitelného rozvoje.

V květnu 2001 se na základě dohody představitelů COŽP, Filozofické fakulty, Fakulty sociálních věd a Fakulty humanitních studií stala součástí Centra také Knihovna společenských věd T. G. Masaryka v Jinonicích.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Centrum pro otázky životního prostředí se stává vysokoškolským ústavem. www.czp.cuni.cz [online]. [cit. 2014-09-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-09-03. 
  2. a b Co je Centrum pro otázky životního prostředí UK. www.cozp.cuni.cz [online]. [cit. 2009-08-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-16. 
  3. Pan rektor uvedl do funkce nového ředitele. www.czp.cuni.cz [online]. [cit. 2014-11-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-11-03. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]