Benvenuto Tisi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Garofalo)
Benvenuto Tisi
Busta Benvenuto Tisi da Garofalo in Rovigo, Itálie
Busta Benvenuto Tisi da Garofalo in Rovigo, Itálie
Rodné jménobbb
Jiná jménaGarofalo
Narození6. nebo 16. září 1481
Ferrara, Itálie
Úmrtí1559
Ferrara
Národnostitalská
Povolánírenesanční malíř manýrista
Děti2
Významná dílaThe Baptism of Christ
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Spící Jezulátko,Louvre

Benvenuto Tisi (6. nebo 16. září 1481 – 1559) byl pozdně renesanční italský malíř manýrista ferrarské školy. Jeho kariéra začala po jeho příchodu ke dvoru ferrarského vévody d'Este. Jeho raná díla byla popsána jako „idylická“, často se umělecky přizpůsobující uměleckému stylu ferrarského dvora. Jeho přezdívka „Garofalo“ může pocházet z jeho zvyku podepsat některé práce obrázkem karafiátu (v italštině garofano).

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Tisi se narodil se v italském městě Ferrara. Sám o sobě říká, že byl žákem Domenica Panettiho (1460–1530) a snad i Lorenza Costy (1460–1535) a občas spolupracoval i s Dosso Dossim (kolem 1489–1542). V roce 1495 pracoval v Cremoně spolu se svým strýcem Niccolò Soriano v ateliéru renesančního malíře Boccaccio Boccaccino (c. 1467 – c. 1525), který umělecky patřil k benátské škole. Zde byl Tosi ovlivněn benátským stylem malby. Boccaccino pozval Tisiho do Benátek. Roky 1509 až 1512 strávil Tisi pravděpodobně v Římě. Zde jej ovlivnil klasický styl Giulia Romana. Geronimo Sagrato pozval Tisiho do Říma, kde pracoval krátce s Rafaelem na výzdobě Stanza della Segnatura. Ferrarský vévoda Alfonso I. d'Este Tisiho pověřil, aby společně s Dossim namaloval obrazy pro palác Delizia di Belriguardo i pro další paláce. Tisiho styl navazuje na styl lombardský, římský i benátský. Benvenuto Tisi pracoval převážně ve Ferraře. Maloval plátna, pracoval na freskách. Dvě z jeho velkých prací – obě v oleji i jako fresky – pro kostel S. Francesco ve Ferraře Massacre of the Innocent (Vraždění neviňátek) z roku 1519 a Betrayal of Christ (Zrada Krista) z roku 1524. Tisi si vytvářel hliněné modely postav, aby je mohl lépe studovat. Neustále pokračoval v práci, až do roku 1550 , kdy ho postihla slepota. Oženil se ve čtyřicetiosmi letech a měl dvě děti. Zemřel ve Ferraře 6. nebo 16. září roku 1559.

Korunovace Sv. Kateřiny, Capitoline Museums

Byl přítelem Giulia Romana, Giorgiona, Tiziana Vecelliho a Ludovica Ariosta. V obraze Paradise (Ráj) namaloval Ariosta mezi Sv. Kateřinou a Sv. Šebestiána. Jako mladý hrál na loutnu a miloval šerm. Tisi patřil mezi nejlepší ferrarské malíře. Jeho žákem byl Girolamo da Carpi. V roce 1520 se Girolamo da Carpi učil v Garofalově dílně a pracoval s ním na ferrarských projektech v letech 1530-40. Mezi další jeho žáky patřil Stefano Falzagalloni. Garofalo také ovlivnil malíře Antonia Pirri a Nicola Pisano.


Seznam prací[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Benvenuto Tisi na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]