Primární vzdělávání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Základní vzdělání)
Žáci 1. stupně základní školy.

Primární vzdělávání je první část formálního vzdělávání, která je v České republice realizována 1. stupněm základní školy, jeho výsledek je označován jako základní vzdělání a odpovídá 1. stupni v mezinárodní klasifikaci ISCED (začíná mezi 5. až 7. rokem dítěte). Primární vzdělávání je začátek povinné školní docházky. Cílem primárního vzdělávání je podle ISCED naučit číst, psát a počítat a položit solidní základ pro další vzdělávání. Předstupněm primárního vzdělávání je předškolní vzdělávání (jesle, mateřská škola), po něm následuje sekundární vzdělávání.

Podle UNICEF má poskytnutí základního vzdělání mnoho pozitivních efektů: snižuje chudobu, snižuje dětskou úmrtnost, posiluje rovnost pohlaví, zvyšuje porozumění a ochranu přírody.[1] Od roku 1989 je vzdělání považováno za základní lidské právo dítěte; Článek 28 Úmluvy o právech dítěte stanoví, že základní vzdělávání by mělo být bezplatné a povinné, zatímco různé formy sekundárního vzdělávání, včetně všeobecného a odborného vzdělávání, by měly být dostupné a přístupné každému dítěti.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Základní škola v Česku.

Primární vzdělání je v České republice poskytováno na základních školách, kde děti zůstanou v nepřítomnosti rodičů nebo jiných rušících faktorů, v rovnoměrně postupujících třídách. Na 1. stupni primárního vzdělávání se žáci obvykle učí ve třídách s jedním učitelem, který je odpovědný za jejich vzdělání a prospěch v daném roce. Tomuto učiteli mohou v různých třídách asistovat specializovaní učitelé určitých předmětů jako hudební nauka nebo tělesná výchova. Na 2. stupni mají různé předměty různé učitele s příslušnou aprobací. Obecným cílem základní školy je poskytovat žákům takové základy všeobecného vzdělání, které je připraví pro vstup do různých typů středních škol.[2]

Důležitým aspektem primárního vzdělávacího systému je kontinuální výuka jedním učitelem a možnost utvoření blízkých vztahů s ostatními žáky. Hlavním cílem primárního vzdělání je dosažení základní gramotnosti (umět číst a psát) a znalosti počtů u všech žáků, stejně jako načrtnutí základů vědy, zeměpisu, historie a jiných společenských věd. Po dokončení primárního vzdělání pokračuje výuka sekundárním vzděláním.

Nedostatky[editovat | editovat zdroj]

Více než 100 milionů dětí na světě – většinou v rozvojových zemích nemá k základnímu vzdělání přístup. Příčinou je nedostatek škol, učitelů a chudoba – rodina buď nemá na školné nebo potřebuje dětskou práci pro vlastní obživu. V takovém případě často pošle do školy jen některé děti, většinou syny. Proto bylo jedním z Rozvojových cílů tisíciletí zajistit základní vzdělání pro všechny dívky i chlapce do roku 2015.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. POWELL, Jen; MOSER-JURLING, Jennifer. What Is Primary Education? [online]. [cit. 2019-09-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. JAN., Průcha,. Pedagogický slovník. 2. rozšířené a přepracované vydání. vyd. Praha: Portál 328 s. ISBN 8071782521. OCLC 42029112 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]