Zvonice Ivana Velikého

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zvonice Ivana Velkého
Základní informace
Slohruská architektura
ArchitektDomenico Gilardi
Výstavba1508
Poloha
AdresaTverskoy District, RuskoRusko Rusko
UliceCathedral Square
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky7710353036
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zvonice Ivana Velkého
Zlatý nápis Borise Godunova pod kupolí zvonice

Zvonice Ivana Velikého (rusky Колокольня Ивана Великого) patří mezi nejimpozantnější památky v Moskvě. Až do stavby Katedrály Krista Spasitele byla považována za nejvyšší stavbu v Moskvě. Nachází se na Chrámovém náměstí Moskevského kremlu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zvonice stála na tomto místě už v roce 1329. Car Ivan III. se rozhodl starou zvonici zbourat a na jejím místě postavit novou impozantní zvonici, která svojí výškou měla symbolizovat moc cara a pravoslavné víry. Zvonice začala být budována podle plánů architekta italského původu Bona Frjazinana na osmihranném základě. Byla postavena v letech 15081600. Dokončena byla za vlády Borise Godunova. Z těchto dob pochází i zlatý nápis pod kupolí o jejím dokončení. Svojí výškou 81 metrů se stala nejvyšší stavbou ve městě. Poškozena byla v době vpádu napoleonských vojsk v roce 1812 a od roku 1917 byla pro návštěvníky Moskvy uzavřena.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Zvonice v současnosti opět plní svoji funkci pro blízké pravoslavné chrámy na Chrámovém náměstí v Kremlu. Mnozí ji označují přezdívkou "hořící svíce", protože svojí štíhlostí a zlatou kupolí ji mnoha lidem připomíná. Před zvonicí turisté mohou obdivovat další dvě pamětihodnosti. První z nich je nejtěžší zvon na světě Car kolokol (rusky Царь–колокол) z roku 1735 na žulovém podstavci. Paradoxem je, že nikdy nesloužil ke svému původnímu účelu. Druhou památkou je největší dělo na světě Car-puška (odlité v roce 1586), ze kterého ale také nebylo nikdy vystřeleno).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zvonica Ivana Veľkého na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]